Naturkraft

NaturKraft kommer vi hele vejen rundt om jord, mad og meninger, med udgangspunkt i køkkenet og naturen. Faget er både for dig, der i forvejen elsker at lave mad, binge-watcher madlavningsprogrammer og anmeldelser – og for dig, der er nysgerrig på kultur og natur og gerne vil diskutere vores samfund med madbriller på. Det kræver ingen forudsætninger at være med, du skal blot have lyst til at gå til maden og naturen med et åbent sind.

Ude

Vi skal dyrke grøntsager køkkenhaven. Det gør vi, fordi vi vil se frø spire, mærke solen og sæsonerne og opleve, hvad vi kan, når vi forstår og samarbejder med naturen. Her kan man ikke snyde, der er ingen copy paste. I køkkenhaven skal arbejdet gøres med hænder, natur og maskiner.

Vi skal helt ind i maskinrummet på gården hos vores gode nabo Gram Slot. Her starter malkningen klokken 03:00 – også juleaften. Det er svært at forstå landmænd, hvis vi ikke har set dem i øjnene – og det er svært at skabe forandring i virkeligheden, hvis vi ikke har mødt den.

Vi skal hver for sig, to og to og hele holdet sammen, stille skarpt på biodiversitet og på Jorden, vores store fælles hjem. Vi får besøg af Frank Erichsen, der sammen med os arbejder med at udvikle en biodiversitetsplan for Gram Slot.

Vi besøger dygtige danske råvareproducenter på ture i Sønderjylland. Vi skal ud og se produktion i stald og på mark, vi skal på sanketure i marsken og vadehavet, vi skal på ramsløgsjagt, og vi skal besøge nogle af dem, der holder traditionerne og det gode håndværk i live i køkkenet, på mejeriet og i slagteriet.

I vores køkken har vi selvfølgelig også et langt spisebord, hvor vi skal spise, smage og tale sammen. Vi skal dele vores meninger og debattere om alt og intet.

Og hjemme

NaturKraft leger vi med maden! Vi er nysgerrige og udforsker. Tilbage i køkkenet prøver vi. Vi laver saucer og supper. Vi laver klassiske danske retter med et twist, vi arbejder med smag og tekstur, vi fermenterer og bager.

I køkkenet kommer vi igennem en lang række forskellige smage, tilberedninger og teknikker, så vi har alle muligheder for at slippe kreativiteten løs, arbejde frit i køkkenet og undgå kulinariske blokader.

I vores køkken har vi selvfølgelig også et langt spisebord, hvor vi skal spise, smage og tale sammen. Vi skal dele vores meninger og debattere om alt og intet. Vi dykker ned i, hvorfor vi spiser som vi gør i dag, hvilke udfordringer det har og hvordan vi kommer til at spise i fremtiden.

For der er masser af politik i mad, ligesom mad er en markant kulturbærer i vores samfund. Hvorfor er det overhovedet en diskussion, om der skal serveres svinekød i børnehaverne? Hvorfor ser vi ned på nogle fødevarer? Hvordan er vores mad med til at understøtte kulturel appropriation? Og kan man ligefrem gennemskue menneskers sociale tilhørsforhold ud fra deres køleskabe?

Faget er for dig, som drømmer om at gøre en forskel. Du lærer at omsætte dine spørgsmål til eksperimenter og handling: Iværksætteri er et vigtigt spor i faget, og vi skal sammen med selvstændige, aktivister og ildsjæl lære om vilje, forandring og skaberkraft.

TILMELDING

18 uger fra 21.600 kr.

13 uger fra 15.600 kr.

Glæd dig til at smage, spise og debattere. I tæt samarbejde med Gram Slot går turen ud i marken, hvorefter vi lander hjemme ved langbordet på højskolen.

Kontakt en underviser og hør mere:    +45 6022 8343 / sofie@gramhojskole.dk Alle dage 8-16.

Vi arbejder med

Det salte
Det søde
Det der muuuher
Det jordnære
Det med biodiversitet
Det som ernærer 
Det med klima
Det der smager 

Underviser: Nanna Hvidtved

Vi er et ungt, men erfarent hold af højskolefolk, der laver en højskole bygget på tårnhøj faglighed og ønsket om at gøre vores samfund til et bedre sted.

Kontakt

© Gram Højskole. Alle rettigheder forbeholdes.  Drevet af: Ideværkstedet.