Som noget nyt introducerer vi faste arrangementer hver mandag på Gram Højskole. Arrangementer bliver en kombination af foredrag af lokale og nationale aktører samt små mini-koncerter, som starter kl. 19:30. Tilmelding foregår via linket i beskrivelsen under hvert arrangement. Her vil man også kunne tilmelde sig fællesspisning kl. 18:00, som koster kr. 50-100 kr. + gebyr.
Tilmelding til arrangement er nødvendig uanset om man deltager i både mad/foredrag eller kun foredrag. Følg anvisningerne på linket ved arrangementet.
Vi glæder os til at skabe nye traditioner sammen med jer.
En aften på sygehuset
En aften på sygehuset – fortællinger fra tidligere ansatte på Gram Sygehus
Denne aften får vi et helt nyt perspektiv på det vi i dag kender som Gram Højskole. De smukke gamle bygninger blev nemlig opført som Gram Sygehus i 1860 og har en lang en spændende historie bag sig. Vi går på jagt efter de gode historier, når vi rundt omkring på højskolen møder tidligere ansatte fra sygehuset. Mød ansatte fra bl.a. teknik og maskiner, sengeafdelingen, operationsgangen, sekretærer, ergoterapeuter, laboranter og anæstesisygeplejersker.
Fællesspisning er kl. 18.00 – dette skal tilkøbes.
Gratis
Mandag den 02. oktober
kl. 19:30
Tilmelding er nødvendig. Følg linket nedenfor.
Tilmeldingsfrist er fredag den 29. sep. kl. 12.30.
Socialt design – hvad er det?!
Om foredraget:
Om foredraget:
Joan Pedersen vil fortælle om 2 projekter, de har lavet i samarbejde med henholdsvis Aalborg og Vejle Kommune. Hun arbejder i skolens Lab for Socialt Design, hvor de vha. designmetoder forsøger at bidrage med løsninger på nogle af de mere komplekse samfundsmæssige udfordringer inden for sundhed, kultur og de offentlige systemer generelt. Tilgangen er samskabende (co-design), og hun vil, ud over de to cases, dykke ned i nogle af de designmetoder, de bruger i deres projekter.
Om foredragsholder:
Joan Pedersen, studieadjunkt, cand. design (2011), underviser på Designskolen Kolding, og uddannet industriel designer. Hun har også en læreruddannelse, og har arbejdet i specialskoleregi. Og så er hun vild med at eksperimentere med metoder, materialer og teknikker!
Fælles aftensmad kl. 18.00 – tilkøbes
Gratis
Mandag den 9. oktober
kl. 19:30
Tilmelding er nødvendig. Følg linket nedenfor.
Tilmeldingsfrist er fredag den 6. okt. kl. 12.30.
“Rørt” – Af Sonja Paulsen
Denne aften møder vi forfatter Sonja Paulsen, der fortæller om tilblivelsen af debutromanen ”Rørt” (2023), samt fortæller om romanen og vil læse noget op fra bogen. Det er en roman, der skildrer evnen til at blive rørt af de små ting i livet med inspirationen fra Sonjas egen opvækst i fattigmandskvarteret i udkanten af 60’ernes og 70’ernes Flensburg.
Gennem Sonjas skriveproces, fra start til slut, har det været vigtigt for Sonja at beskrive netop den trivielle hverdag som det vigtigste og det smukkeste i livet. For det er netop i den trivielle hverdag, de virkelige dramaer og det vi bliver rørt af, for alvor sker.
Derudover byder aftenen også på et mere kreativt element, da vi sammen skal lave en skriveøvelse. Sonja Paulsen har i flere år deltaget i skriveværkstederne i BOGBY9520, og har også bidraget til novellesamlingen “Kragetæer i kor”.
Fællesspisning er kl. 18.00 – dette skal tilkøbes.
Gratis
Mandag den 23. oktober
kl. 19:30
Tilmelding er nødvendig. Følg linket nedenfor.
Tilmeldingsfrist er fredag den 20. okt. kl. 12.30.
“Er ’de der asatroende’ nu ikke bare nogen, der klæder sig ud som vikinger og bruger de nordiske guder som undskyldning for at drikke sig fulde?” Hertil er svaret klart ”NEJ!” De fleste af os er, udadtil, ganske almindelige mennesker, hvis spiritualitet er inspireret af den nordiske mytologis kosmologiske verdensbillede. At være asatroende kræver, at man gør sig tanker, for der er ikke nogen dogmer, vi kan følge. Vi skaber selv vores tro, baseret på de kilder vi har, og vi har lov til at være uenige om både dette og hint. Dette foredrag er min helt personlige skildring af, hvordan jeg ser den nordiske gudeverden. Du vil få et indblik i, hvordan vi udfører forskellige ritualer som blót (det kalder vi det ritual, hvor vi hylder guderne), knæsætning, bryllup og begravelse.
Man kan sikkert også kunne støde på andre asatroende, som absolut ikke er enige i det, jeg skriver, da der er mange forskellige holdninger og idéer blandt dem, der under ét betegner sig som asatroende. Der vil efter oplægget være rig mulighed for at stille spørgsmål.
Om foredragsholderen:
Gudrun Victoria Gotved er født i 1964 og har været asatroende siden barnsben. Gudrun er medstifter af både trossamfundet Forn Siðr, Asa-og Vanetrosamfundet i Danmark og Trossamfundet “Nordisk Skik”. Hun har fungeret som ritualforretter (gode) i mere end 20 år og er ansat som vølve på Ribe Vikingecenter i over 10 år. Derudover forfatter til bøgerne “Asatro, Nordisk spiritualitet” og “Vølvekraft og Runekunst”. Gudrun er velbevandret i diverse norrøne kildetekster, foredragsholder, skribent og debattør”
Fællesspisning er kl. 18.00 – dette skal tilkøbes.
Gratis
Mandag den 30. oktober
kl. 19:30
Tilmelding er nødvendig. Følg linket nedenfor.
Tilmeldingsfrist er fredag den 27. okt. kl. 12.30.
Syng, Spis og Snak
Mandag den 4. December afholdes 2023’s sidste åbne arrangement, og vi slutter selvfølgelig af med syng, spis og snak.
Denne aften står i julemagiens tegn. Vi skal have dejlig julemad og synge julen ind.
Aftenens vært er forstander Gert Møller Jensen.
Køb billet
Mandag den 04. december
kl. 18:00
Tilmelding er nødvendig. Følg linket nedenfor.
Tilmeldingsfrist er fredag den 01. dec. kl. 12.30.
Paradokset: mode og bæredygtighed
Med en kritisk tilgang til den nuværende modebranche vil foredraget diskutere mode og bæredygtighed, samt om det overhovedet er muligt at kombinere dem.
Vi vil komme omkring emner som greenwashing, ”the Suicide of Fashion”, affald som ressource, cirkularitet, kreativitet og etisk forbrug mm.
Foredraget afholdes af Ida Andrea P. L., der er uddannet i Fashion Design fra det Kongelige Danske Kunstakademi. Hun blev i 2020 nomineret til “Årets Talet” af Future Friendly Fashion Awards for hendes afgangsprojekt. Dette omhandlede redesign, hvor aflagt tøj blev omdannet. Dette er fortsat fokus, for hendes professionelle virke, i det nyopstartede firma RE:DA som hun er ved at stable på benene.
Gratis
Mandag den 13. marts
Kl. 19:30 – Der kan tilkøbes spisning, som starter kl. 18:00.
Tilmelding til både mad og foredrag er nødvendig. Følg linket nedenfor.
Modig – Farvel til pleaseren
Hvis du har brugt alt for meget af dit liv på, at være begrænset af frygten for hvad andre mon tænker om dig og altid sætte andre først uanset prisen, så har du brug for en imaginær midterfinger til pleaseren, en god portion gåpåmod og en lettere forsinket trodsalder!
Du får:
– Værktøjer til, at berolige det indre alarmsystem
– Viden om, hvorfor andres tanker fylder så meget
– Metoder til, at og tage dine egne valg, uanset om andre er enige
Foredraget er til dig der:
– Oplever, at bruge alt for meget tankekapacitet på at gætte på hvad andre mon synes
– Længes efter, at have mere frihed og lettere ved at stå ved dine valg
– Ikke er i tvivl om, at du er træt af at have det sådan, men er i tvivl om hvordan du kan ændre det
Gratis
Mandag den 20. marts
Kl. 19:30 – Der kan tilkøbes spisning, som starter kl. 18:00.
Tilmelding til både mad og foredrag er nødvendig. Følg linket nedenfor.
Foredrag med Gert Rune.
Gert Rune fik som 16-årig konstateret knoglekræft. Efter 4 måneders intensiv kemoterapibehandling fik jeg amputeret venstre ben midt på låret. Nu har Gert som den første dansker med ét ben gennemført en Ironman.
I foredraget fortæller Gert sin historie og kommer omkring emner som motivation, håndtering af hverdagens små og store udfordringer samt at tage ansvar for sit eget liv.
Gratis
Mandag den 27. marts
Kl. 19:30 – Der kan tilkøbes spisning, som starter kl. 18:00.
Tilmelding til både mad og foredrag er nødvendig. Følg linket nedenfor.
Anna Roemer har en unik tilgang til sit instrument og er en guitarist, der insisterer på at guitaren kan meget mere en lytteren tror. Sammen med sin jazzmaster og sit pedalboard, springer Anna rammerne for, hvad en sologuitarist kan.
Tilmelding til både mad og koncert er nødvendig. Følg linket nedenfor.
Gratis
Fredag den 10. februar
Kl. 19:30 – Der kan tilkøbes mad for kr. 50, som starter kl. 18:00
Tilmelding til både mad og koncert er nødvendig. Følg linket nedenfor.
Der er god energi, spilleglæde og entusiasme samt flotte stemmer, når Ribe Gospelkor er på scenen.
Men der er også en afslappet stemning, såvel i øvelokalet som når koret er på scenen, og det giver koret en tydelig gejst og glæde ved at fremføre deres repertoire.
Der er gang i den, når nogle af korets up-tempo sange leveres, mens der er intensitet og inderlighed når de mere melodiøse sange fremføres. Og koret er tæt på publikum, når nogle af de klassiske syng-med sange leveres.
Koret byder også på flere solister, som på hver deres måde er med til at give koncerterne særpræg og afveksling.
Gratis
Mandag den 20. februar
Kl. 19:30 – Der kan tilkøbes mad for kr. 50, som starter kl. 18:00
Tilmelding til både mad og koncert er nødvendig. Følg linket nedenfor.
Mandag den 27. februar kl. 18:00 slår vi på Gram Højskole dørene op og inviterer alle inden for til et møde, hvor ord og sang får lov til at flyde, mens maverne fyldes med god og velsmagende mad.
På vores linje Naturkraft arbejder eleverne til dagligt med mad som omdrejningspunkt. Du vil som gæst til Syng, Spis og Snak få lov til at gå på opdagelse i nogle af de smage og retter, som eleverne har fundet frem til. Vi glæder os derfor til at møde alle rundt om bordet og til at gå på opdagelse i smag og sang, der handler om mad og madens glæder.
Til at styre måltidets gang, vil vores forstander Gert Møller Jensen med sikker hånd, føre os igennem aftenen.
Tilmeldingsfrist er fredag den 24. februar kl. 12.30.
Gratis
Mandag den 27. februar
kl. 18:00 – Slår vi på dørene op til Gram Højskole
Tilmelding til både mad og koncert er nødvendig. Følg linket nedenfor.
Gratis
Mandag den 6. marts
Kl. 19:30 – Der kan tilkøbes mad for kr. 50, som starter kl. 18:00
Tilmelding til både mad og foredrag er nødvendig. Følg linket nedenfor.
Tyrkiet fylder 100 år i 2023 og for første gang i 20 år ser Tyrkiets Erdogan ifølge meningsmålingerne til at tabe et valg, der skal finde sted om et par måneder. Nu blokerer Erdogan for, at Sverige og Finland kan blive medlemmer af NATO. Hvor er Tyrkiet på vej hen? EU? Kurderne?
Deniz Serinci arbejder som tyrkisk tolk, stammer Tyrkiet, bruges ofte som analytiker i medierne og har skrevet 2 bøger om Tyrkiet.
Tilmeldingsfrist er fredag den 31. marts kl. 12.30.
Gratis
Mandag den 3. april
Kl. 19:30 – Der kan tilkøbes spisning, som starter kl. 18:00.
Tilmelding til både mad og foredrag er nødvendig. Følg linket nedenfor.
Kunstudstilling:
Påskesuiten af Baukje Zijlstra
Kunstværket blev skabt i 1990 og består af tre elementer; ord, musik og billeder. Sammen med præst Johannes Møllehave, og komponist Laif Møller Lauridsen skabte Zilstra en fortælling om påsken og dens budskaber.
Fernisering
31. marts kl. 13.00 – 15.00
Foredrag om Baukje og Påskesuiten kl. 15.00
Entré 75,-
Udstilling
1. – 9. april kl. 13.00 – 16.00
Entré 50 kr. (Børn gratis 15 år).
Alle indtægter for foredrag og udstilling går til at støtte Gram Højskole.
50-75 kr.
31. marts til 9. april
Kl. 13.00-16.00
Udstillingen kræver ingen tilmelding.
Foredrag med Gitte Kierkegaard og Sidsel Barasinski.
Gitte Kirkegaard er demensfaglig leder i Haderslev kommune og har beskæftiget sig med området i over 20år. Hun kommer og fortæller om hjernen og hvordan den går i stykker pga. demenssygdomme samt hvad det betyder for den som har sygdommen og den nærmeste familie.
Med sig har hun Sidsel Barasinski som er pædagogstuderende og datter af en mand, som i en meget tidlig alder, har fået stillet en demensdiagnose. Hvordan er det at være teenager og ung og have en far med demens? Hvilke oplevelser har hun haft, og hvordan har det påvirket hende og hendes nærmeste familie. Sidsel Barasinski er 22 år (ung). Sidsel læser til dagligt til pædagog i Aabenraa. I fritiden er Sidsel sammen med familie og venner, går til gymnastik og er aktivitetsven i Alzheimerforeningen.
Foredraget er et fagligt teoretisk oplæg krydret med eksempler fra hverdagen, i håb om at mennesker med demens og deres familier bedre forstås af omverdenen.
Tilmeldingsfrist er fredag den 4. maj kl. 12.30.
Gratis
Mandag den 8. maj
Kl. 19:30 – Der kan tilkøbes spisning, som starter kl. 18:00.
Tilmelding til både mad og foredrag er nødvendig. Følg linket nedenfor.
Koncerten er støttet af Nordea Fonden.
Med håndskolebogen i hånden fører Søren Krogh og Marie Frank publikum gennem en koncert. Med et nøje udvalgt program af højskolesange, der spænder meget vidt, folder Søren og Marie sangene ud for publikum, så alle sange i koncerten af ledsaget af en fortælling om sangen med indhold og historie.
Med sig har de to solister musikerne Martin Jønsson og Johan Bylling Lang på hhv klaver og saxofon.
Tilmeldingsfrist er fredag den 12. maj kl. 12.30.
Gratis
Mandag den 15. maj
kl. 19:30 – Det er muligt at tilkøbe spisning, som starter kl. 18.00
Tilmelding er nødvendig. Følg linket nedenfor.
Tilmeldingsfrist er fredag den 19. maj kl. 12.30.
Gratis
Mandag den 22. maj
kl. 19:30 – Der kan tilkøbes spisning, som starter kl. 18.00.
Tilmelding til både mad og foredrag er nødvendig. Følg linket nedenfor.
Tilmeldingsfrist er fredag den 2. juni kl. 12.30.
Køb billet
Mandag den 5. juni
kl. 18:00 – Åbnes dørene til Gram Højskole
Tilmelding er nødvendig. Følg linket nedenfor.
Gratis
Onsdag den 21. juni
kl. 15.00
Tilmelding til spisning nødvendigt. Følg linket nedenfor
”MANGO IS LIFE”
Denne aften møder vi forfatter Sonja Paulsen, der fortæller om tilblivelsen af debutromanen ”Rørt” (2023), samt fortæller om romanen og vil læse noget op fra bogen. Det er en roman, der skildrer evnen til at blive rørt af de små ting i livet med inspirationen fra Sonjas egen opvækst i fattigmandskvarteret i udkanten af 60’ernes og 70’ernes Flensburg.
Gennem Sonjas skriveproces, fra start til slut, har det været vigtigt for Sonja at beskrive netop den trivielle hverdag som det vigtigste og det smukkeste i livet. For det er netop i den trivielle hverdag, de virkelige dramaer og det vi bliver rørt af, for alvor sker.
Derudover byder aftenen også på et mere kreativt element, da vi sammen skal lave en skriveøvelse. Sonja Paulsen har i flere år deltaget i skriveværkstederne i BOGBY9520, og har også bidraget til novellesamlingen “Kragetæer i kor”.
Fællesspisning er kl. 18.00 – dette skal tilkøbes.
Gratis
Mandag den 21. august
kl. 19:30
Tilmelding er nødvendig. Følg linket nedenfor.
”Nationale mindretal og andre mindretal: Hvad er forskellen, og kan vi bruge erfaringerne fra grænselandet i dansk integrationspolitik?”
Mindretal tales der meget om: i integrationsdebatten om indvandrere eller danskere med anden etnisk baggrund eller ikke-vestlig baggrund og faren ved parallelsamfund. Internationalt misbruges mindretal ofte i aggressiv udenrigspolitik, senest ved Putins angreb på Ukraine i februar 2022. Derimod bliver den dansk-tyske mindretalsmodel i Slesvig ofte fremhævet som eksempel, hvor det lykkedes at overkomme national konflikt og grænsestrid, og hvor der i dag er enighed blandt alle involverede, at ”vi har det godt sådan som det er”. Kan erfaringerne fra grænselandets nationale mindretal bruges til at komme videre i integrationsdebatten? Kan vi lære heraf hvordan et kulturelt divers samfund kan fungere, således at forskellige kulturer kan leve sammen og respektere hinanden samtidigt med at samfundet fungerer som helhed?
Foredragsholder er Martin Klatt, der er senior researcher ved European Centre for Minority Issues.
Fællesspisning er kl. 18.00 – dette skal tilkøbes.
Gratis
Mandag den 28. august
kl. 19:30
Tilmelding er nødvendig. Følg linket nedenfor.
Tilmeldingsfrist er fredag den 1. september kl. 12.30.
Gratis
Mandag den 4. september
kl. 19:30
Tilmelding er nødvendig. Følg linket nedenfor.
Bent Fabricius-Bjerre er svær at undlade når vi taler om dansk musik. Han formåede at komponere et hav af melodier, som er kendt og elsket – Både fra det inderlige og melankolske, til det muntre og festlige.
Trioen bestående af Niels Langeland Jensen, Nynne Spangegaard Rasmussen og Matthias Bjørnestad vil spille musik af Bent Fabricius-Bjerre, hvor der mellem numrene vil være fortællinger om musikken og manden bag. Der vil være mulighed for at genhøre nogle af de største “hits”, samt stifte bekendtskab med nogle af de mindre kendte.
Det er muligt at læse mere om troen her: https://langelandtrio.dk/
Fællesspisning er kl. 18.00 – dette skal tilkøbes.
Gratis
Mandag den 11. september
kl. 19:30
Tilmelding er nødvendig. Følg linket nedenfor.
Mandag den 25. September kl.18.00 slår Gram Højskole dørene op og inviterer alle inden for til et møde, hvor ord og sang får lov til at flyde, mens maverne fyldes med god og velsmagende mad.
Denne aften spejder vi ud mod septembers blå himmel og mod efterårets falmende skove. Vi skal sammen høre om og synge højskolesangbogens smukke sensommer og efterårssange.
Aftenens vært er forstander Gert Møller Jensen, der med sikker hånd fører os igennem aftenen.
Velkommen og velbekomme
Køb billet
Mandag den 25. september
kl. 18:00
Tilmelding er nødvendig. Følg linket nedenfor.
Vi er et erfarent hold af højskolefolk, der laver en højskole bygget på tårnhøj faglighed og ønsket om at gøre vores samfund til et bedre sted.
Vi ser forskellighed og mangfoldighed som styrker og mener at det gør os stærkere.
© Gram Højskole. Alle rettigheder forbeholdes.