Varme smykker

    Er du vild med smukke garner, stoffer, kvaliteter og mønstre? Og kunne du tænke dig at trylle smukt papir om? Og er du til unika-smykker, der passer til farverne på netop dit yndlingstøj? Så er det her kursus lige noget for dig!  

    Vi vil lave alle mulige former for smykker af tekstiler og papir og derfor inddrage mange forskellige former for teknikker: vi skal brodere med klassiske teknikker som frie sting, korssting og petitpoint, og vi skal benytte os et af broderiets frie sting som en form for bevikling, ligesom vi skal bruge de klassiske hedeboringe i fri form. Desuden vil vi lege med papir fra bøger, magasiner mm., som kan limes, sys og bearbejdes til uforudsigelige former. Vi vil beskæftige os med farver, komposition, strukturer og på den måde kreere nye og moderne smykker.

    Du vil få mulighed for at arbejde med mange slags smykker med vidt forskellige former og udtryk: diverse øreringe, fingerringe, armbånd, halskæder mm.

    Medbring selv: broderinåle med og uden spids, broderisaks samt broderi- og strikkegarner samt eventuelle fine stofrester i farver, der matcher dit garn. Medbring også slagtemodne bøger eller magasiner gerne med smukke billeder og af god papirkvalitet. OBS: Vi kommer til at sy småt, så det vil være en god ide også at medbringe luplampe, lupbriller el. lign.

    Om garnforbuget:

    Broderigarn: f.eks. bomuld, hør, silke og metaltråd.

    Fint/tyndt strikkegarn med lang løbelængde: uld-silke, silke, hør, viscose, merciseret bomuld. Garnet skal være af god kvalitet; til gengæld bruges der ikke ret meget, så du kan måske ryddet ud i dine rester.

    Selv bruger jeg meget gerne rene silkegarner som f.eks.  ITO Kuni (strikkegarn) og ITO Iki (broderigarn) (som forhandles hos sommerfuglen.dk) samt broderisilke fra Au Ver a Soie (der findes to kvaliteter, og de forhandles hos oenskefe,dk. Her kan du også forhøre dig om gode metaltråde).

    Materialepris: 150 kr til mønstre, broderistof til tre smykker, pap mm. Derudover vil det i et vist omfang være muligt at købe stof til mere broderi samt diverse smykkedele, lædersnor mm.

    En uge med højskoleånd og andre goder
    Vi mødes hver morgen til spændende morgensamlinger om den Sønderjyske kulturarv, Grundtvig og meget andet godt. På introduktionsaftenen mødes vi til samtalesalon og hygger os med sang og snakke. På højskolesangaftenen bliver du ført længere ind i højskolesangbogens historie og sange.

    På og omkring Gram Højskole
    På Gram højskole har vi bl.a.et yogarum og vores eget fitnessrum, så du har mulighed for at kompensere lidt for kokkens gode mad. Det er også muligt at gå i tur i den smukke slotspark, tage en morgendukket i slotssøen, cykle en tur i skovene rundt omkring Gram. (Det er muligt at låne en cykel på Højskolen). I sommerhalvåret kan man desuden bade i Gram Friluftsbad mod en lille skilling.

    Gram Slot
    Som en del af højskoleopholdet tager vi på besøg på Gram Slot, hvor vi får en rundvisning og hører historien om, hvordan Sanne og Svend Brodersen købte det forfaldne slot og forvandlede det til et regionalt kulturfyrtårn og et at Danmarks største økologiske landbrug.

    Ekskursionen – Gram Lergrav eller Klæagergaard
    Gram Lergrav: For 10 mio. år siden var en stor del af Sønderjylland dækket af hav. I Gram har vi i sommerhalvåret netop adgang til at udforske den del af historien i det gamle lergrav, hvor rester af havdyr er bevaret, fordi de blev dækket af lag på lag af fint ler. Hvis du er heldig, kan du finde snegle- og muslingeskaller, søpindsvin og hajtænder, som du må tage med hjem.

    Vi slutter af med kaffe og kage på ved Gram Slot. 

    Klæagergaard: Turen går til området i og omkring Ballum, hvor både Kresten Kold, Hans Adolf Brorson og Jens Rosendal har sat spor i mulden.

    Christian Lorenzen fra Klægagergaard hopper på bussen og giver os en kulturhistorisk fortælling krydret med sjove og underfundige lokale anekdoter, mens vi kører rundt i området.
    Bagefter kører vi til Klægagergaard, hvor vi  får en lille smagsprøve på og fortællingen om det sønderjyske kaffebord, det særlige kaffestel og gårdens historie.

    Generelt

    På kurset serveres lækker mad morgen, middag og aften. I pauserne skifter vi henholdsvis mellem frugt, kage og en småkage til aftenkaffen.

    Vi slutter ugen af med en festaften – med tilhørende festmenu. Køkkenet på Gram Højskole stiler efter høj kvalitet med fokus på bæredygtighed, lokale råvarer og økologi.

    Materialeudgifter er ikke inkluderet i prisen.

    Du er altid velkommen til at kontakte os for at høre mere om kurset. Ring på +45 2932 4557 eller send en mail til info@gramhojskole.dk

    Uge 30

    21 juli – 27. juli 2024

    Pris

    Dobbeltværelse: 5000 kr.

    Enkeltværelse: 6000 kr.

    Dagelev: 4500 kr.

    Materialeudgifter er ikke inkluderet i prisen. 

    Eventuelle rabatter kan ikke kombineres.

    Link til tilmelding kommer snart!

    Tonja Rosenblad

    Tonja Rosenblad er cand.mag. i spansk og kunsthistorie og har en lang undervisningskarriere bag sig inden for gymnasieskolen. Interessen for kunst og sprog lader sig ikke skjule, når hun som Protestbrodøsen og kreaktivist udstiller sine samfundskritiske broderede værker. Når man som Tonja både har en stor veneration for maleriet og for tekstilområdet generelt, er det nærliggende at kaste sig passioneret over broderiet. Ud over den mere protest-aktivistiske tilgang til broderi underviser Tonja også i det, som hun selv kalder ”pænt broderi”, og som ofte finder sin inspiration i kunst- og designhistorien.

    Instagram: Protestbrodererske

    Vi er et erfarent hold af højskolefolk, der laver en højskole bygget på tårnhøj faglighed og ønsket om at gøre vores samfund til et bedre sted.

    Vi ser forskellighed og mangfoldighed som styrker og mener at det gør os stærkere. 

    Kontakt

    © Gram Højskole. Alle rettigheder forbeholdes.