Vandring

Vandrekursus (dagelev)

– gå dig til indsigt og udsigt – Camino Frøs Herred

Spænd vandrestøvlerne og gå med på en spændende tur ud i naturen og ind i dig selv. Denne uge står i vandringens tegn, og du kommer på gåben rundt i noget af Sønderjyllands smukke natur. Vandreturene vil være mellem 10 – 15 km pr. dag

Camino Frøs Herred  
Camino Frøs Herred er etableret i 2018 og er en rute, der er tænkt ud fra pilgrimsvandringens idé. En idé, der gør vandringen til et redskab for et møde med naturen, kulturen, historien og det spirituelle eller det hellige. Pilgrimsvandringens idé er, at denne vandring bliver lagt ad ruter, der går forbi forskellige “helligsteder” i landskabet, og har forskellige særligt markante helligsteder som deres mål. Det kan være en kirke, en helligkilde fra middelalderen, et gammelt offersted fra vikingetiden, en bronzealderhøj eller et andet kulturminde.
Camino Frøs Herred gennem det gamle herreds 9 sogne og har 10 kirker i sognene som pejlemærker. Kirkerne ligger på højderyggen mellem Kongeåen og Gram å. Ugens vandringer er tilrettelagt ud fra de ruter, der knytter sig naturligt til Gram højskoles placering i Sønderjylland.

Undervejs på ruterne vil der være plads til fordybelse, dels i naturen, men også i sig selv. Derfor vil der være indlagt pauser i flere af kirkerne, hvor vi oplever kirken og hører om egnens historie.
Når dagens etape er tilbagelagt kører vi tilbage til højskolen og sover der.

Tilbage på højskolen vil der være plads til at få fødderne op og hvilet benene, men selvfølgelig skal vi også synge, høre foredrag, spise god mad og få en god snak om dagens vandring.

“[Kurset] har på alle måder været… yderst storslået og givende… Jeg tager fra Gram Højskole med alle sanser fuldt mættede og en hel del klogere end jeg var, da jeg ankom – Det siger jeg tak for. …mødet med alle tilknyttet kurset og højskolen [har] været berigende… Længe leve Gram Højskole.” 

-Citat af Martha Gammeltoft

De forskellige ruter:

Mandag:
Vandring fra Øster Lindet, hvor vi besøger kirken. Vi fortsætter mod Gram kirke. Ruten går bl.a.  gennem istidslandskab og den gamle slotspark v. Gram Slot. Vi slutter med besøg i Gram Kirke, hvor der vil være en lille andagt.

Tirsdag: dring fra Gram Kirke til Skt. Thøgers Kirkeruin og helligkilde. Ved Gram Kirke besøger vi kirkegårdens gravhøje og mindemonumenter for 1. og 2. verdenskrig. 

Onsdag:Vandring fra Skt. Thøgers kirkeruin til aftægten ved Enderupskov efterfulgt af udflugt med ugens øvrige kursister.

Torsdag: Besøg i Fole kirke derefter over Harreby gravhøjene og istidslandskabet mod Sdr. Hygum kirke, hvor vi får fortællingen om kirken og pesten i 1659. Her hører vi også om den berømte guldskat fra Fæsted, som blev fundet at amatørarkæologer i 2016.

Fredag: Vandring fra Sdr. Hygum kirke over istidslandskabet via Rødding bakkeø mod Rødding Frimenighed, som vi besøger. Lille andagt.

Vandringen er et af de bedste modsvar til det moderne livs overfladiskhed, hurtighed og stress.
– At vandre kan være en stille revolution.

Her kan du både se og læse mere om Camino Frøs Herred.

Medbring gerne:
Gode vandrestøvler/sko, evt. en drikkedunk og tøj til vejret. 

En uge med højskoleånd, fællesskab og hjemlighed
Vi mødes hver morgen til spændende og perspektiverende morgensamlinger med afsæt i bl.a. Grundtvig og Kierkegaard, og med højskolesange der både inspirerer og motiver til dagen der kommer.

Der vil udover morgensamlinger være foredrag, samtalesaloner og sangaftenener, der hver især sikrer os at vi kommer lidt mere indsigtsfulde og bevidste fra Gram Højskole.

Ugen sluttes af med en fernisering af de forskellige værksteders rum, læring, processer og produkter kombineret med en festlig aften hvor vi spiser ekstra dejlig mad, synger lidt sange og HYGGER os.

Gram Højskole
Gram Højskoles bygninger er oprindeligt et gammelt sygehus, så vi har nogle fantastiske lokaler, med store vinduer og fantastisk lysindfald. Ud over nogle lækre værksteder har vi også en veludstyret idrætshal, fitnessrum og yogarum. Vi har fine dobbeltværelser og elsker når man gerne vil dele værelse med hinanden i en uge.

Vi er omringet af den smukkeste natur og kultur. Gram Slot og slotspark ligger lige på den anden side af vejen, Gram Lergrav ligger blot få kilometer væk, og lige overfor Gram Højskole er der et friluftsbad og et stort idrætscenter.

Ekskursioner – Gram Slot og Vadehavet
Tirsdag formiddag drager vi i samlet flok til Gram Slot, hvor vi får en spændende og historisk rundvisning.

Onsdag er der en lidt længere fælles tur, hvor vi bliver hentet af en bus og kører til Vadehavscenteret. Vi skal have en spændende rundvisning, en smagsprøve af én af specialiteterne fra det Sønderjyske kaffebord og så er der mulighed for at komme ned og dypper tæerne i Vadehavet.

Vi spiser sundt, flot og godt på Gram Højskole
Vores køkkenchef, Jørgen og hans fantastiske personale sørger for at vi aldrig går sultne i seng. Med udgangspunkt i sæsonens råvarer fremtryller de lækre smage, smukke farver og sunde kalorier. I pauserne vil der altid være kaffe og the, og skiftevis frugt, kage eller småkager.

Du er altid velkommen til at kontakte os
Ring på +45 2932 4557 eller send en mail til info@gramhojskole.dk

Vi er et levende hus, så skema og program er vejledende med forbehold for ændringer

Vandrekursus

Uge 30

21. – 27. juli 2024

Pris

Dobbeltværelse: 5000 kr.

Enkeltværelse: 6000 kr.

Dagelev: 4500 kr.

Eventuelle rabatter kan ikke kombineres.

Sanne Brodersen

Sanne Brodersen bor i Gram og er ugens ’tropsfører’. Hun kender både natur- og kulturhistorierne, der knytter sig til ugens vandreruter – og ikke mindst alle røverhistorierne, der også hører til vandreruterne.

Hun er cand. Mag i Litteraturvidenskab og kulturformidling. Bor og arbejder på Gram Slot, som hun sammen med sin mand købte i 2007. Stedet drives dels som kulturelt fyrtårn i Sønderjylland, dels som et af Danmarks største økologiske landbrug.

Vandrekursus – gå dig til indsigt og udsigt – Camino Frøs Herred

Vi er et erfarent hold af højskolefolk, der laver en højskole bygget på tårnhøj faglighed og ønsket om at gøre vores samfund til et bedre sted.

Vi ser forskellighed og mangfoldighed som styrker og mener at det gør os stærkere. 

Kontakt

© Gram Højskole. Alle rettigheder forbeholdes.