Tekstil

Du kommer fra hoved til hånd, og så får du indsigt i verden omkring dig, og lærer hvordan tingene hænger sammen i tekstilverdenen.

TILMELDING

Forår 2025
20 uger: 02. feb. til 21. jun. 2025

Mode, design og materiel dannelse

I værkstedet Tekstil introduceres du til glæden ved at tilegne dig praktiske og stolte håndværksfærdigheder. Du kommer fra hoved til hånd, og så får du indsigt i verden omkring dig, og lærer hvordan tingene hænger sammen i tekstilverdenen. Her handler det ikke nødvendigvis kun om at være produktiv, men også om at lære noget om dig selv gennem forskellige design- og kunstprocesser. Du får med andre ord en masse skills, du kan bruge til at komme fra A til B, og til at omsætte tanker til design- eller kunstobjekter.

Tekstil går på tre ben. Det første handler om syning og skrædderi, det andet handler om materiel dannelse og med det tredje ben perspektiveres det hele kulturelt, historisk og didaktisk.

Tekstiler, håndværk i fællesskab og selvstændigt

I skrædderi og syning lærer du at konstruere mønstre og lave grundformer. Her skal du lave din egen gine, så det tøj du skaber i løbet af dit højskoleophold, kommer til at passe dig perfekt. Du skal også arbejde med at omforandre tøj, upcycling og reparationer ud fra princippet om, at en reparation tilfører stoffet værdi i kraft af at det har været i dine hænder.
Det er altså tekniske og håndværksmæssige værktøjer, du tilegner dig i denne del af linjefaget.

Læs mere

Vi starter med at arbejde med grundmønstre. Du kommer til at lave mønster til et par bukser, en bluse, en jakke og måske en kjole. Når du har dine grundmønstre på plads, bliver det meget lettere for dig at designe og skabe smukke beklædninger, som passer dig godt. I disse forløb arbejder vi med bundne opgaver.

Modsat vil der også være masser af forløb, hvor du får mulighed for at arbejde helt frit. Her vil dine grundmønstre fordre og inspirere din skaberlyst, og du får mulighed for at udvikle dig selv og din egen kreativitet.

Fællesskabet som skabende kraft

Vi har i løbet af semestret flere kreative samskabelsesprojekter, hvor vi lærer, hvordan man skaber et godt værksstedsmiljø og endnu vigtigere – Et rart fællesskab. Vi hjælper hinanden med vores færdigheder og viden, så vi starter i samme niveau ved nye projekter. At formidle din egen viden gør dig nemlig stærkere på din forståelse af den og fordrer din skaberlyst.

Du lærer det samme på både forårs- og efterårssemestret, men vi følger årstiderne. I efteråret starter vi eksempelvis med at plantefarve vores tekstiler over bål ved vores shelterplads, som senere skal bruges til opsyning. Herefter vil vi begynde at lære at konstruere mønstre og opsy prøvemodeller.

Tekstil
Plantetryk

Håndværk, kunst og tekstiler

Materiel dannelse handler om at forstå de materialer, vi bruger til at skabe vores beklædning. Vi kommer til at undersøge tekstilernes fibre og skal arbejde med blandt andet strik, vævning, (natur)farvning, filtning og spinning. Her prøver vi at lege med begrebet tekstil; for hvad dækker dette begreb egentligt over, og hvilke spændende og måske uventede materialer kan man arbejde med, og stadig kalde det tekstil bearbejdning? Det skal vi sammen finde ud af.

Læs mere

Du kommer til at arbejde i en vekselvirkning mellem skrædderi og materiel dannelse. Du syr noget, som du selv har farvet, du væver/filter noget, som du senere syr. Vi bygger med andre ord hele tiden oven på det, som allerede er.

Forstå samfundet gennem tekstildesign og -kunst

Udover håndværksfærdigheder får du også stor indsigt i mange perspektiver inden for tekstil, design, kreativitet og kunst. Vi kommer til at tale om, hvad det vil sige at designe i modsætning til at kunstnerisk bearbejde et produkt. Vi kommer til at tale om modens historie og trends. Vi kommer også til at tale om bæredygtighed, hvor vi undersøger globale og lokale strømninger, og hvordan vi kan være med til at påvirke dem.

Vi kommer til at tale om håndværkets kulturelle betydning. Vi taler om, at tekstilbranchen har haft stor betydning for kvindefrigørelsen, vi taler om craftpsykologi, om kropsbevidsthed, kropsidealer og tøjets kønnethed. Du bliver med andre ord meget bevidst om, hvor stor en indflydelse tekstiler har på vores samfund og dets normer.

Naturen er i spil

Tekstil samarbejder med højskolens linjefag, Naturkraft, hvor vi bruger køkkenhaven til at dyrke planter til plantefarvning. Vi forsøger også at få uld fra den lokale fårebonde, så vi kan spinde vores eget garn. I det hele taget vil vi være optaget af at bruge den omkringliggende natur og lokalområdet til at tænke tekstil ind i en bære- og levedygtig kontekst.

Kreativitet, Design og Kunst

Vi arbejder med designprocesser, hvor du lærer at træffe gode og kreative beslutninger og derefter udføre dem gennem eksempelvis prototyping og slutprodukter. Når vi arbejder med materialerne og bearbejdningerne heraf, vil vi udover at arbejde med design også arbejde med kunstneriske processer. Det betyder, at du lærer mere og andet end kun skrædderi og beklædning.

Læs mere

Du lærer at arbejde med billeder og kompositioner af tekstiler. Vi bruger kunstbegrebet til at italesætte kreativitet og idéudvikling, og du vil lære at lytte meget mere til din intuition, og dermed udvikle din skaberlyst og kreativitet i forhold til at lave prototyping i en designproces. Alt dette skulle gerne i sidste ende gøre, at du bliver sat fri i dine egne processer og egne designs.

Vi afslutter semestret med et fælles tekstilkunst-projekt, hvor vi bruger alle de stof- og garnrester, som vi har skabt gennem semestret. Kunstværket kommer herefter til at pryde og præge højskolen.

Syning

Underviser

Din underviser er Lotte Lind, som er uddannet skrædder og billedkunstner fra Det Kongelige Danske Kunstakademi. Hun har fokus på at den tekstile kreativitet er i spil og er meget optaget af at tænke med hænderne og de gavnlige effekter det har for vores hjerner.

Elever udtaler

  • Konrad

    Keramik

    “Det har været ubeskriveligt det hele, både de gode  og de mindre gode øjeblikke ser jeg kun tilbage på som noget positivt.”

    “Jeg vil virkelig af hele mit hjerte anbefale Gram Højskole – og jeg er ikke en person der siger sådanne ting ofte. Det har været helt fantastisk og især med virksomhedsordning.” 

  • YU

    Keramik

    “I chose to stay at Danish folk kigh school because i wanted to learn the language and at the same time become part of a community and help build a community.”

    “The best thing about Gram Højskole is the classes, and the flexibility and willingnes to accept international students. I also like that the students can arrange many things and have an impact on their own daily lives at the school.”

  • Martin

    Naturkraft

    “Jeg valgte at tage på højskole, fordi jeg gerne ville være en del af et fællesskab der havde til formål lige netop at være det: Et fællesskab. Alle der vælger at gå på højskole, er åbne for nye venskaber og relationer og det giver et helt specielt forhold mellem eleverne.”

    “Det bedste ved Gram Højskole er, hvor meget indflydelse vi får lov til at have på stedet. Vi har fx stået for indretning af baren og fællesstuen og plantningen af træer udenfor. Vi føler os set og hørt, når vi kommer med forslag og idéer.” 

  • Hiroka

    Hiroka

    Keramik

    “I chose Gram Højskole, because I wanted to find what I like.”

    “When we had spare time, we playes volleyball and watched movies. The most cozy time is talking with my roomies in our room.”

  • Signe

    Keramik

    “Jeg valgte at tage på højskole, for at finde et frirum og lære mig selv bedre at kende. Jeg ville også gerne have muligheden for at fordybe mig i noget andet end skole eller arbejde!”

    “Det bedste ved Gram Højskole er menneskerne! Både lærerne og eleverne en lille men helt fantastisk flok madglade, kreative og fjollede ildsjæle.” 

  • Mille

    Naturkraft

    “Jeg valgte at tage på højskole, fordi jeg ville opleve noget i mit sabbatår udover at arbejde, samt lære nyt om mig selv, og noget jeg kan bruge senere i livet.”

    “Det bedste ved Gram Højskole er de venskaber vi danner på tværs af landet og alder. De nye færdigheder vi udvikler på linjefaget og valgfag og de dejlige omgivelser og byen.”

    Galleri

    • Syning og tekstil Syning og tekstil
    • Syning og tekstil Syning og tekstil
    • Tekstil Tekstil
    • syning syning
    • Tekstil Tekstil
    • Tekstil Tekstil

      Vi er et dynamisk og erfarent hold af højskolefolk, der laver højskole bygget på høj faglighed og ønsket om at skabe berigende møder mellem mennesker.

      Vi ser forskellighed og mangfoldighed som styrker og mener at det gør os stærkere. 

      Kontakt

      © Gram Højskole. Alle rettigheder forbeholdes.