Som supplement til dine store værkstedsfag kan du prøve spændende håndværk, tænke store tanker og få kroppen i bevægelse. Vi udvikler og forbedrer vores fag løbende – det betyder at hvert semester har sin egen unikke kombination af fag. Herunder kan du se nogle af de fag vi udbyder, samt nogle af dem vi før har udbudt. Under dit ophold får du muligheden for at afprøve 3 af de lille værksteder.
Et af de ældste fotografiske processer kan blive til smukke kunstværker.
..
Gennem fri bevægelse lærer vi om vores egne og andres kroppe, og alle de mange bevægelses muligheder anatomien byder.
Skab unikker værker med linoleumstryk.
Polaroid og cyanotopi, lys og mørke. Skab fortæller med forskellige fotografiske processer.
Smidig, stærk og funderet i kroppen.
Frigør kroppens bevægelser, find ro i åndedrættet og mærk kroppen påny.
Ret, vrang og farver. Lær at strikke, og udvikle dit eget strikkedesign.
…
Vi skal ud og mærke naturen. Sammen bevæger vi os afsted på gåture i Sønderjyllands smukke natur.
Nogle gange er vi helt stille.
Nogle gange reflekterer og debatterer vi over emner, vi beslutter i fællesskab.
Nogle gange oplever vi bare.
Nogle gange bliver vi overraskede.
Nogle gange mediterer vi og tager et skovbad
Og måske skal vi også bade…
Når form bliver til virkelighed
Her får du lov til at designe og formgive. Vi dygtiggøre os i forskellige teknikker, så vi slipper igennem ovnens lune med hele kopper.
Ordet kan noget helt særligt. Det kan formidle, fortælle og forvandle. På ORD tager vi det på ordet. Vi skal læse, lytte og lege med ord i alle afskygninger og på mange måder. Vi sætter ordenes kraft i spil.
Ord er andet en bøger og noveller. Altså dét skal vi selvfølgelig også arbejde med. Men vi skal også opleve rap og poetry slam. Vi skal nørde podcast og dubbing. Vi skal mærke ordet i kroppen og stemmen. Og vi skal se på ordet i debatten.
Vi er nysgerrige på formidling, og hvordan ord kommer ud over rampen. Vi arbejder derfor event-baseret og skaber undervejs på opholdet kunstneriske oplevelser for de andre elever, byen og verden.
Med vores legende tilgang til ordet, får vi får redskaber til at forstå komplekse problemstillinger og se polariserede debatter i et helikopterperspektiv. Ordkraft er et fag med både diskussion, refleksion og med højt til loftet.
Vi arbejder med podcast, kreativ skrivning, ny nordisk litteratur, at skrive og holde en tale, formidling uden filter, grafisk facilitering, kommunikation, events samt teater, krop og stemme.
Glæd dig til at møde forfattere og formidlingsmennesker, der har braget gennem lydmuren på tværs af genre – og dem der drømmer om at gøre det.
Ord i øret
Ord i tale
Ord i debat
Ord i kroppen
Ord som poesi
Ord på papir
Ord til debat
Ord af billeder
Ord & events
Temaer som klima, fællesskab, kærlighed, identitet og klassekamp kan være svære at forholde sig til på et abstrakt plan.
I “Kultur og Ord ” undersøger vi temaerne ved at dykke ned i litteraturen, og ved selv at bruge litteraturen til at udtrykke os med.
På faget skal vi derfor både læse andres tekster og selv skrive små tekster. Vi skal også have en masse gode snakke med hinanden og temaerne, fordi vi på den måde bliver klogere på både andre og os selv. Vi snuser også til antropologien og det antropologiske og nysgerrige blik på verden.
Vi skal på musikalsk tidsrejse tilbage i tiden. Der er mange gode, sjove og tragiske historier gemt i musikkens univers.
Sang og musik har altid været der, og vil altid være der. Musik kan skabe følelser som intet andet, både den med, og den uden ord. Vi aflure musikkens virkemidler, og prøve at lytte på nye måder.
Alt hvad du lytter til i dag har hentet inspiration i fortiden.
Så, forstå musik ved at høre om historien, og forstå historien ved at lytte til musik.
Det er ikke utænkeligt at du bliver inddraget musikalsk… på en eller anden måde!
Det håndgribelige bliver til virkelighed
Vi hamrer og banker, bygger og hygger. Fuglekasser, solovn eller renovere et gammelt billardbord. Fantasien får frit løb og skæve ideer får liv.
Du er dig – og du er enestående. Et nutidigt mantra, der kommer i mange variationer, og som vi let lader os besnære af. Det passer bare ikke.
Du er ikke enestående. Og heldigvis for det.For var du ene-stående, så stod du helt selv. Helt alene, uden fortid at læne dig op ad.
Og sådan er det gudskelov ikke. Du er en del af noget større, noget meget større. Du er en del af en familie – en slægt. Og det er dit held.
I dette valgfag skal du se i bakspejlet for at komme fremad. For ved at se bagud i familiens skatkammer af fortællinger, får du mulighed for at gå ind i din
fremtid som et mere farverigt menneske.Vi går ombord i de anekdoter og historier, der er i alle familiers liv. Ser på, hvad det er, du kommer fra,
hvad der har dannet dig som den person du er, og hvilke historier, der har skabt din families historie.
Er det i moster Mettes migræne, som har hængt som en tung dyne over familieidyllen? Er det Onkels far-vitser, der står som det alt overskyggende familieklenodie? Eller er det oldefars kiste med dametøj oppe på loftet, der er familiens velbevarede hemmelighed?
Du skal ud og være nysgerrig på din families fortællinger. Stille spørgsmål om morfars inderste drømme, da han var ung, grave ned i hvordan det var for farmor at stå som alenemor til 3 teenagere, og alligevel have overskud til at være spejderleder og synge i kor.
Du skal ud i felten for at indsamle din families DNA – finde frem til de historier, der har været med til at danne dig. Finde ud af, hvorfra din verden går. Så du lettere kan afstikke retningen for dit fremtidige liv.
Hvad enten du laver en podcast, skriver en novelle, maler et maleri eller måske påbegynder at skrive en familiekrønike, er målet med din families livsfortællinger at strikke dem ind i dit eget liv, så du aldrig skal være i tvivl om, at du er enestående – sammen med alle de andre.
Tegne, male, sy og klippe – sæt kreativiteten fri
Vi fordyber os i det kreative univers. Vi slipper ideerne, farvene og formerne fri – og vi øver os på teknikker og færdigheder.
Kan det overhovedet lade sig gøre at formidle uden filter? Måske – måske ikke.
Hvad sker der, hvis vi ikke sætter filter på, når vi formidler? Står vi så afklædte foran vores tilskuere som kejseren uden sine nye klæ’r?
Kan det vi vil fortælle klare at blive fortalt uden filter? Og kan vi selv holde til det? Det er spørgsmål, vi tager livtag med og finder ud af i praksis.
Du er hovedpersonen – den, der skal klatre op på ølkassen og fortælle, så dine tilhørere glemmer alt om tid og sted. Vi stiller ølkassen forskellige steder, øver os, mærker hjertet banke og blodet suse, griner, øver igen, bliver bedre til at indtage ølkassen, lærer små tricks, griner igen, udfordrer os selv og hinanden og til sidst slapper vi af, når vi træder op på ølkassen.
Vi skal have gang i kroppen. Vi skal have sved på panden. Vi skal grine, puste og pruste! Vi skal både lave klassiske sportsgrene som hockey og fodbold, og vi skal på MTB tur i skoven. Men vi skal også selv opfinde sjove spil og lege. Kort sagt – vi skal tonse derud af med højt humør.
Politik i virkeligheden er et fag, der uge efter uge tager de politiske nyheder til efterretning, graver ned i en enkelt historie og spørger: Hvorfor sker det her? Hvorfor bliver historien skrevet, hvem træffer beslutningen og hvem trykker på knappen? Hvordan reagerer politikerne, når historien kommer ud – og hvorfor er det overhovedet interessant.
Det er et fag til dig, der er interesseret i Christiansborg bag kulisserne – og i det hele taget dansk politik bag kulisserne.
Den lyse luftige akvarel er kendt langt tilbage i tiden. Helt fra middelalderen blev akvarelteknikken brugt til bogillustrationer mm.
Der er altid plads til en lille farveboks, en pensel og en blok i kufferten. Så skift kameraet ud med akvarelfarverne, næste gang du skal på ferie. Opdag at du ser verden på en anden og mere detaljeret måde, når du maler den.
Vi vil arbejde med pensel teknikkerne, farvecirklen, lys og skygge, perspektiv mm .
Alle kan være med… både begynder og øvede.
Hvad sker der, hvis vi springer den faste ramme, involverer publikum og flytter ud på en hel anden scene end i den klassiske teatersal? Uden farvede lamper og røgmaskiner, skal vi på totalteater udforske teaterets forunderlige univers. Vi flytter derfor til slut væk fra salen med de røde stole og indtager de eventyrlige rammer på Gram Slot.
Før vi når så langt, så vil faget byde på en begyndelse med masser af øvelser og træning. Fokusset er rettet mod improvisation og karakteropbygning. Det er vigtige redskaber, når vi senere træder ind i vores historie.
Vi begynder arbejdet med historien i midten af forløbet. Her holder vi vores dramaturgiske tunge lige i munden, mens vi udvikler en historie.
Og så er vi tilbage til afslutningen af faget. Forestillingen. Publikummet, der træder ind, er alle de andre højskoleelever, der måske har fået detaljerede roller uddelt, som vi har udviklet på holdet, så de passer ind i historien. Og hvad der så sker… det finder du kun ud af, hvis du ender med at vælge totalteater på Gram Højskole.
På dette valgfag kommer du helt tæt på en person som har skabt en af Danmarks mest unikke virksomheder og som har forstået at kombinere produktion af økologiske fødevarer med oplevelser: Gram Slot
I kommer ud i alle afkroge af virksomheden Gram Slot og møder mennesker der på hver deres område brænder for deres fag og oplever hvordan synergier mellem mennesker og kompetencer er vejen til højere mål end dem den enkelte selv kan nå.
Når mennesker mødes, så mødes og formes kultur. Vi skal ud i byen og området. Vi skal snakke med spændende mennesker og undersøge hverdagen, møderne og forskellige livsopfattelser.
Vi går praktisk-antropologisk til opgaven. Ingen kedelig teori, men masser af spændende snakke og refleksioner, når vi møder kulturen.
Vi skal blandt andet snakke om danskhed, fordomme, nationalisme, kulturbegrebet, land/by – og hvad vi nu ellers i fællesskab synes er interessant at blive klogere på.
En rumlen i maven
Vi dufter, smager og eksperimenterer. Måske brænder det på, måske bliver det lækkert. Vi kaster os ud i madlavning hvor alle maver kan være med!
Fra 2D til 3D
Vi flyver væk fra papirflyver-niveau og lærer at mestre geometriske figurer i papir. Når teknikken glider suppleres faget med en del kaffe og kage…
Sammen skaber vi en revy. Vi skriver nye tekster og arbejder med etablerede revy-tekster. Vi skal finde det sjove i livet på Højskolen og byen. Vi skal selvfølgelig også lære om at stå på scenen, arbejde med skuespiløvelser og ikke mindste komisk timing.
Vi designer og syr selv tøj fra bunden.
Vi arbejder med eget design og ideer, der vil være vejledning i klipning, tilskæring, syning og tilretning.
Du kan sagtens være med, selv om du ikke har symaskinekørekort. Man kan altid starte med nemme projekter.
Men… kan vi lave lækkert tøj ved at upcycle vores gammelt tøj, og derved gøre lidt godt for miljøet?
Vi gør forsøget!
Vi er et dynamisk og erfarent hold af højskolefolk, der laver højskole bygget på høj faglighed og ønsket om at skabe berigende møder mellem mennesker.
Vi ser forskellighed og mangfoldighed som styrker og mener at det gør os stærkere.
© Gram Højskole. Alle rettigheder forbeholdes.