Dyk ned i Rakuens magiske verden, hvor du lærer at blive fortrolig med raku-processen. Gennem arbejdet med en række testbrændinger får du den grundlæggende forståelse af de forskellige trin, inden du skal brænde traditionelle japanske te-skåle, som du selv har lavet.
På dette kursus undervises der i Rakuens historie og æstetik. Vi skal udforske forskellene i tilgangen til raku, hvor vi i vesten fokuserer på effektivitet, mens den japanske tradition har en tilgang, der handler om fordybelse, nydelse og ro.
Vi arbejder med at læne os ind i processen, og forstå, hvad langsommelighed og tilfældigheder kan betyde i forhold til accepten af det endelige resultat. Kan vi forene den japanske tradition og den vestlige tilgang?
Kurset har fokus på selve brændingerne, så du vil komme til at arbejde med forglødede testobjekter som underviseren har forberedt inden kurset. Raku-teknikken øves igennem 3 indledende brændinger, som giver dig forståelse for ler, glasurer, sikkerhed, brændingen og ikke mindst de tilfældigheder, der er i spil, inden man står med et færdigt resultat. Ud over det kommer du til at lave to traditionelle japanske te-skåle ved at forme dem i ler, som du til sidst skal brænde i en raku-brænding.
Raku har et helt særligt udtryk og magien opstår i mødet mellem ilden og den kolde luft, hvor de fine krakeleringer skabes med en vis grad af skøn ukontrollerbarhed.
Arbejdet med formgivning og glasering foregår indendørs, mens raku-brændingerne foregår udendørs, hvor du har mulighed for at blive en aktiv del af brændingsprocessen og blive fortrolige med at håndtere de rødglødende emner.
Kurset er for alle uanset om du er ny i keramikkens verden eller om du har lyst til at nørde videre. Du vil komme hjem med både en indsigt i raku-teknikken og med håndgribelige resultater i form af testobjekter og to te-skåle, som du selv har skabt.
Vi afslutter kurset med at evaluere ugens eksperimenter og vise dem frem på den afsluttende fernisering.
Kan du lide at være kreativ og begejstres i fælleskab med andre, så er dette kursus noget for dig.
En uge med højskoleånd, fællesskab og hjemlighed
Vi mødes hver morgen til spændende og perspektiverende morgensamlinger med afsæt i bl.a. Grundtvig og Kierkegaard, og med højskolesange der både inspirerer og motiver til dagen der kommer.
Der vil udover morgensamlinger være foredrag, samtalesaloner og sangaftenener, der hver især sikrer os at vi kommer lidt mere indsigtsfulde og bevidste fra Gram Højskole.
Ugen sluttes af med en fernisering af de forskellige værksteders rum, læring, processer og produkter kombineret med en festlig aften hvor vi spiser ekstra dejlig mad, synger lidt sange og HYGGER os.
Gram Højskole
Gram Højskoles bygninger er oprindeligt et gammelt sygehus, så vi har nogle fantastiske lokaler, med store vinduer og fantastisk lysindfald. Ud over nogle lækre værksteder har vi også en veludstyret idrætshal, fitnessrum og yogarum. Vi har fine dobbeltværelser og elsker når man gerne vil dele værelse med hinanden i en uge.
Vi er omringet af den smukkeste natur og kultur. Gram Slot og slotspark ligger lige på den anden side af vejen, Gram Lergrav ligger blot få kilometer væk, og lige overfor Gram Højskole er der et friluftsbad og et stort idrætscenter.
Ekskursioner – Gram Slot
Tirsdag drager vi i samlet flok til Gram Slot, hvor vi får en spændende og historisk rundvisning af slottets personale og ejere. Vi sørger for at I bliver mætte i både historisk og bogstavelig forstand, da rundvisningen slutter med kaffe og kage.
Vi spiser sundt, flot og godt på Gram Højskole
Vores køkkenchef, Jørgen og hans fantastiske personale sørger for at vi aldrig går sultne i seng. Med udgangspunkt i sæsonens råvarer fremtryller de lækre smage, smukke farver og sunde kalorier. I pauserne vil der altid være kaffe og the, og skiftevis frugt, kage eller småkager.
Du er altid velkommen til at kontakte os
Ring på +45 2932 4557 eller send en mail til info@gramhojskole.dk
Vi er et levende hus, så skema og program er vejledende med forbehold for ændringer. Gram Højskole kan se sig nødsaget til at aflyse kurser, f.eks. ved manglende tilmelding. Aflysningen vil ske senest 7 dage før kursusstart. I dette tilfælde refunderer vi naturligvis alle indbetalte beløb.
Pris
Dobbeltværelse: 5000 kr.
Enkeltværelse: 6000 kr.
Dagelev: 4500 kr.
Eventuelle rabatter kan ikke kombineres.
Mikkel Pedersbæk er kunstner med speciale i bæredygtige keramiske processer og alternative brændinger. I sin kunstneriske praksis arbejder han primært med keramik, men har også mange års erfaring med historiske fotoprocesser og grafiske trykketeknikker.
Nysgerrighed og innovation er drivkraften for en eksperimenterende tilgang til materiale, håndværk og nutidige diskurser, der går hånd i hånd med en videnskabeligt baseret tilgang til ler, æstetik og brændingsteknikker.
På Gram Højskole kan du udfolde din kreativitet i inspirerende rammer. Her er der unikke muligheder for at skabe, fordybe dig og udvikle dig sammen med andre. Vi ser forskellighed og mangfoldighed som grundlag for at skabe berigende møder mellem mennesker.
© Gram Højskole. Alle rettigheder forbeholdes.