Skriv dit liv

Livshistorier – skriv dit liv (venteliste)

Skriv dit liv – alle har brug for at forstå, hvad de kommer af og hvad der har været med til at danne dem som menneske. På dette kursus sætter vi bakspejlet op, og ser bagud og ind i skatkammeret af familiefortællinger, erindringer og anekdoter. Skriver dem ned og får på den måde flettet dem ind i en fortælling, der kan komme andre end dig selv til gode. Og hvem ved, måske er din fortælling egnet til at blive udgivet som bog?

Skriv dit liv

På kurset får du hjælp til at komme i gang med at skrive din livshistorie ned. Du bliver også introduceret i skriveteknikker, så din livshistorie bliver spændende og vedkommende læsning for andre end dig selv. Og du får redskaber til at hente erindringer frem, som du måske troede, du havde glemt. Du får også tips og idéer til, hvordan du kan få din livshistorie ud til flere end blot din familie, enten som selvudgiver eller måske gennem et forlag.

Kurset er ikke et kursus i slægtsforskning, men har du beskæftiget dig med din slægts historie, kan det være en god idé at tage udgangspunkt i det. Måske har du skrevet dagbøger, har gemt familiens festsange eller breve du har modtaget. Alt sammen er materiale, du med fordel kan dykke ned i inden kurset eller tage det med. 

Vi skal naturligvis også beskæftige os med andet end det at skrive, for kurset bliver krydret med foredrag, andres livsfortællinger og ture ud af huset, hvor det er den store sønderjyske fortælling, der er er på plakaten.

En uge med højskoleånd og andre goder

Vi mødes hver morgen til spændende morgensamlinger om den Sønderjyske kulturarv, Grundtvig og meget andet godt. På introduktionsaftenen mødes vi til samtalesalon og hygger os med sang og snakke. På højskolesangaftenen bliver du ført længere ind i højskolesangbogens historie og sange.

På og omkring Gram Højskole

På Gram højskole har vi bl.a.et yogarum og vores eget fitnessrum, så du har mulighed for at kompensere lidt for kokkens gode mad. Det er også muligt at gå i tur i den smukke slotspark, tage en morgendukket i slotssøen, cykle en tur i skovene rundt omkring Gram. (Det er muligt at låne en cykel på Højskolen). I sommerhalvåret kan man desuden bade i Gram Friluftsbad mod en lille skilling.

Gram Slot

Som en del af højskoleopholdet tager vi på besøg på Gram Slot, hvor vi får en rundvisning og hører historien om, hvordan Sanne og Svend Brodersen købte det forfaldne slot og forvandlede det til et regionalt kulturfyrtårn og et at Danmarks største økologiske landbrug.

Ekskursionen – Gram Lergrav eller Klæagergaard

Gram Lergrav: For 10 mio. år siden var en stor del af Sønderjylland dækket af hav. I Gram har vi i sommerhalvåret netop adgang til at udforske den del af historien i det gamle lergrav, hvor rester af havdyr er bevaret, fordi de blev dækket af lag på lag af fint ler. Hvis du er heldig, kan du finde snegle- og muslingeskaller, søpindsvin og hajtænder, som du må tage med hjem.

Vi slutter af med kaffe og kage på ved Gram Slot. 

Klæagergaard: Turen går til området i og omkring Ballum, hvor både Kresten Kold, Hans Adolf Brorson og Jens Rosendal har sat spor i mulden.

Christian Lorenzen fra Klægagergaard hopper på bussen og giver os en kulturhistorisk fortælling krydret med sjove og underfundige lokale anekdoter, mens vi kører rundt i området.
Bagefter kører vi til Klægagergaard, hvor vi  får en lille smagsprøve på og fortællingen om det sønderjyske kaffebord, det særlige kaffestel og gårdens historie.

Generelt

På kurset serveres lækker mad morgen, middag og aften. I pauserne skifter vi henholdsvis mellem frugt, kage og en småkage til aftenkaffen.

Vi slutter ugen af med en festaften – med tilhørende festmenu. Køkkenet på Gram Højskole stiler efter høj kvalitet med fokus på bæredygtighed, lokale råvarer og økologi.

Du er altid velkommen til at kontakte os for at høre mere om kurset. Ring på +45 2932 4557 eller send en mail til info@gramhojskole.dk

Skema er vejledende med forbehold for ændringer.

Uge 20

12. – 18. maj 2024

Pris

Dobbeltværelse: 5000 kr.

Enkeltværelse: 6000 kr.

Dagelev: 4500 kr.

Eventuelle rabatter kan ikke kombineres.

Undervisere

Helle Juhl 

(f. 1957) er journalist, forfatter og foredragsholder. Efter mange år som freelancejournalist videreuddannede hun sig i 2011-13 til cand. public i kulturhistorisk formidling og har udgivet en række bøger om landboliv, barndomshistorie og kvindehistorie. Kort sagt beskæftiger Helle Juhl sig med menneskeskæbner i historiens malstrøm og levendegør i sine bøger og foredrag livsvilkår og normer fra et Danmark af i går.

Sanne Brodersen 

er cand. Mag i Litteraturvidenskab og kulturformidling. Har tidligere undervist i ’Livshistorier’ på Gram Højskole. Bor og arbejder på Gram Slot, som hun sammen med sin mand købte i 2007. Stedet drives dels som kulturelt fyrtårn i Sønderjylland, dels som et af Danmarks største økologiske landbrug

Vi er et erfarent hold af højskolefolk, der laver en højskole bygget på tårnhøj faglighed og ønsket om at gøre vores samfund til et bedre sted.

Vi ser forskellighed og mangfoldighed som styrker og mener at det gør os stærkere. 

Kontakt

© Gram Højskole. Alle rettigheder forbeholdes.