Kreativ skrivning – Den indre og ydre rejse

Rejsedagbogen er en ældgammel genre, fortællingen om rejsen er et ældgammelt narrativ, og rejsen er en ældgammel metafor. I dens formaliserede form har rejseberetningen været med til at udvide horisonten for mange, der ellers ikke havde adgang til selv at rejse, den har været en adgang til at opleve fremmede kulturer uden at flytte sig, og for den opdagelsesrejsende til at berette om de utrolige ting, han opdagede på sin vej. Men den bærer derfor også historien om eksotiseringen af det fremmede.

Rejseberetningen er ofte forbundet med heltenarrativet – den kan tage form som robinsonaden, som science-fiction, eller vi ser den i den klassiske aktantmodel i formlen ud-hjem-ud, hvor hovedpersonen drager ud i verden og vender klogere hjem.

I dag taler vi om at rejse mere bæredygtigt, måske helt holde op med at rejse, og derfor kan rejsen nu ændre sig til at blive noget mere lokalt eller en indre bevægelse, hvor det ikke er nødvendigt fysisk at bevæge sig nogen steder. Der er de mentale rejser tilbage i tiden, via egne eller andres minder. Der er rejsen fra by til land, eller omvendt. Eller rejsen ned gennem ens egen families rødder. I fiktionen er det meste muligt – at rejse i tid, at rejse fra sin egen krop og ind i en andens, for at opleve, hvordan verden opleves derfra.

Dette kursus skal handle om at berette om at rejse; om at bevæge sig, mentalt eller fysisk. På kurset øver du dig i at skærpe dit sprog, og du får udfordret din litterære stemme. Først og fremmest skal vi skrive. Vi laver en lang række skriveøvelser, der pirrer din nysgerrighed, inspirerer og hjælper dig med at finde dit eget sprog. Men vi skal også læse hinandens tekster med udgangspunkt i det, vi kalder ’prima vista-tekstlæsning’, der i al sin enkelhed går ud på at blive bedre til at analysere og fortolke den tekst, vi sidder med foran os. Jo bedre du bliver til at læse andres tekster, jo bedre bliver du til at læse dig selv.

En uge med højskoleånd og andre goder
Vi mødes hver morgen til spændende morgensamlinger om den Sønderjyske kulturarv, Grundtvig og meget andet godt. På introduktionsaftenen mødes vi til samtalesalon og hygger os med sang og snakke. På højskolesangaftenen bliver du ført længere ind i højskolesangbogens historie og sange.

På og omkring Gram Højskole
På Gram højskole har vi bl.a.et yogarum og vores eget fitnessrum, så du har mulighed for at kompensere lidt for kokkens gode mad. Det er også muligt at gå en tur i den smukke slotspark, tage en morgendukkert i slotssøen, cykle en tur i skovene rundt omkring Gram. (Det er muligt at låne en cykel på Højskolen). I sommerhalvåret kan man desuden bade i Gram Friluftsbad mod en lille skilling.

Gram Slot
Som en del af højskoleopholdet tager vi på besøg på Gram Slot, hvor vi får en rundvisning og hører historien om, hvordan Sanne og Svend Brodersen købte det forfaldne slot og forvandlede det til et regionalt kulturfyrtårn og et at Danmarks største økologiske landbrug.

Ekskursionen
Turen går til området i og omkring Ballum, hvor både Kresten Kold, Hans Adolf Brorson og Jens Rosendal har sat spor i mulden.

Christian Lorenzen fra Klægagergaard hopper på bussen og giver os en kulturhistorisk fortælling krydret med sjove og underfundige lokale anekdoter, mens vi kører rundt i området.
Bagefter kører vi til Klægagergaard, hvor vi  får en lille smagsprøve på og fortællingen om det sønderjyske kaffebord, det særlige kaffestel og gårdens historie.

På kurset serveres lækker mad morgen, middag og aften. I pauserne skifter vi henholdsvis mellem frugt, kage og en småkage til aftenkaffen.

Vi slutter ugen af med en festaften – med tilhørende festmenu. Køkkenet på Gram Højskole stiler efter høj kvalitet med fokus på bæredygtighed, lokale råvarer og økologi.

Du er altid velkommen til at kontakte os for at høre mere om kurset. Ring på +45 2932 4557 eller send en mail til info@gramhojskole.dk

Skema er vejledende med forbehold for ændringer.

Uge 40

01. – 07. oktober 2023

Pris

Dobbeltværelse: 5000 kr.

Enkeltværelse: 5500 kr.

Dagelev: 4500 kr.

Eventuelle rabatter kan ikke kombineres.

Andrea

Andrea Fjordside Pontoppidan

Andrea Fjordside Pontoppidan (f. 1990) er uddannet litterat fra Københavns Universitet og er desuden uddannet fra den svenske forfatterskole Biskops arnö. Hun arbejder som forfatter, kritiker, redaktør og skribent. Hun har skrevet digtsamlingen Kartoffeløje, der er udkommet på forlaget Ovbidat i februar 2023 og har tidligere undervist på Testrup Højskole i kreativ skrivning og litteratur. Hun er til daglig anmelder hos Atlas Magasin og litteraturmagasinet Standart og redaktør på mikroforlaget Laboratoriet for Æstetik og Økologi.

Vi er et erfarent hold af højskolefolk, der laver en højskole bygget på tårnhøj faglighed og ønsket om at gøre vores samfund til et bedre sted.

Vi ser forskellighed og mangfoldighed som styrker og mener at det gør os stærkere. 

Kontakt

© Gram Højskole. Alle rettigheder forbeholdes.