På kurset får du mulighed for at dykke ned i keramikkens underfulde verden. Du vil i løbet af ugen blive introduceret til nogle af de mest fascinerende arbejds-, dekorations- og raku teknikker som glasurer, hestehår/fjer, obvara, kobber mat og saggar.
Gæstelærer Ebbe Dam Nielsen underviser i arbejdsmetoder, teknikker og brændinger, og du får grundig vejledning i disse.
På kurset når du at forme 3 – 5 emner til rakubrænding med følgende maksimum mål: ø: 10 cm og h: 15 cm.
Du vil i løbet af mandag og tirsdag arbejde med skolens udvalgte stentøjsler, der grundet det høje indhold af chamotte, egner sig særdeles godt til rakubrænding. I arbejdet med leret bliver du introduceret til kurinuki, (der er en fascinerende japansk keramikteknik), pladeteknik, trykke ler ud i en gipsform og terra sigillata, der er en meget findelt ler, der kan bruges til indfarvning og glitning af keramikken.
Mens dine emner er i ovnene til 1. brænding (forglødning), vil gæstelærer Ebbe Dam Nielsen, der har mange års erfaring med forskellige former for raku teknikker og brændinger, holde et spændende foredrag om raku onsdag formiddag. Om eftermiddagen vil der blive arrangeret en oplevelsesrig tur ud af huset.
Torsdag og fredag vil foregå hhv. på keramikværkstedet og udendørs, hvor du får rig mulighed for at glasere dine emner med forskellige farvede rakuglasurer og gøre dem klar til en udendørs rakubrænding. Vi vil derudover tilbyde at arbejde med den østeuropæiske dekorationsteknik obvara og smoking technique, hvor man arbejder med aftryk af hestehår og fjer. Der vil også blive mulighed for at prøve den svære teknik kobber mat og saggar, hvor keramikken behandles med forskellige sulfater og pakkes ind i aluminiumsfolie sammen med organiske materialer. (Se ovenstående fotos).
Fredag eftermiddag slutter vi af med en fernisering, hvor de færdige værker præsenteres og beundres.
Efterfølgende holder vi en skøn afslutningsmiddag om aftenen.
Husk en god håndcreme, et forklæde og gammelt bomuldstøj (lange ærmer, lange bukser og lukkede sko og arbejdshandsker, der kan tåle at komme i kontakt med åben ild) og gerne egne keramik værktøjer.
Vi er en højskole, der har stort fokus på bæredygtighed. Derfor vil bæredygtighed også være et centralt begreb i undervisningen – det er en måde vi arbejder på. Vi går ind for kvalitet frem for kvantitet, og gør derfor meget ud af, at du som kursist bruger tid på at gennemarbejde dine værker, forholder dig kritisk til dit arbejde og på den måde bliver bevidst om det udtryk, du gerne vil skabe. På den måde bliver vi oftest gladest for vores resultater. Vi prioriterer således tiden til at få teknikkerne ind under huden, og har knap så meget fokus på produktionsmængden – netop derfor skal du vide, at du ikke kommer hjem med et hav af hjemmelavet keramik fra dette kursus.
En uge med højskoleånd, fællesskab og hjemlighed
Vi mødes hver morgen til spændende og perspektiverende morgensamlinger med afsæt i bl.a. Grundtvig og Kierkegaard, og med højskolesange der både inspirerer og motiver til dagen der kommer.
Der vil udover morgensamlinger være foredrag, samtalesaloner og sangaftenener, der hver især sikrer os at vi kommer lidt mere indsigtsfulde og bevidste fra Gram Højskole.
Ugen sluttes af med en fernisering af de forskellige værksteders rum, læring, processer og produkter kombineret med en festlig aften hvor vi spiser ekstra dejlig mad, synger lidt sange og HYGGER os.
Gram Højskole
Gram Højskoles bygninger er oprindeligt et gammelt sygehus, så vi har nogle fantastiske lokaler, med store vinduer og fantastisk lysindfald. Ud over nogle lækre værksteder har vi også en veludstyret idrætshal, fitnessrum og yogarum. Vi har fine dobbeltværelser og elsker når man gerne vil dele værelse med hinanden i en uge.
Vi er omringet af den smukkeste natur og kultur. Gram Slot og slotspark ligger lige på den anden side af vejen, Gram Lergrav ligger blot få kilometer væk, og lige overfor Gram Højskole er der et friluftsbad og et stort idrætscenter.
Ekskursioner – Gram Slot og Vadehavet
Tirsdag formiddag drager vi i samlet flok til Gram Slot, hvor vi får en spændende og historisk rundvisning.
Onsdag er der en lidt længere fælles tur, hvor vi bliver hentet af en bus og kører til Vadehavscenteret. Vi skal have en spændende rundvisning, en smagsprøve af én af specialiteterne fra det Sønderjyske kaffebord og så er der mulighed for at komme ned og dypper tæerne i Vadehavet.
Vi spiser sundt, flot og godt på Gram Højskole
Vores køkkenchef, Jørgen og hans fantastiske personale sørger for at vi aldrig går sultne i seng. Med udgangspunkt i sæsonens råvarer fremtryller de lækre smage, smukke farver og sunde kalorier. I pauserne vil der altid være kaffe og the, og skiftevis frugt, kage eller småkager.
Du er altid velkommen til at kontakte os
Ring på +45 2932 4557 eller send en mail til info@gramhojskole.dk
Vi er et levende hus, så skema og program er vejledende med forbehold for ændringer
Pris
Dobbeltværelse: 5000 kr.
Enkeltværelse: 6000 kr.
Dagelev: 4500 kr.
Materialeudgifter er ikke inkluderet i prisen.
Eventuelle rabatter kan ikke kombineres.
Ebbe Dam Nielsen er eksperimenterende rakubrænder. Siden 2016 har han udelukkende beskæftiget sig med rakubrændt keramik. Læs nærmere på Ebbes hjemmeside www.raku.dk.
Ebbe Dam Nielsen er fascineret af den uforudsigelighed, der er ved raku. Og at raku giver rig mulighed for at eksperimentere. For Ebbe er raku en rejse, man begiver sig ud på, hvor man ikke altid kender destinationen.
På billetten står der: Prøv det og se.
Vi er et dynamisk og erfarent hold af højskolefolk, der laver højskole bygget på høj faglighed og ønsket om at skabe berigende møder mellem mennesker.
Vi ser forskellighed og mangfoldighed som styrker og mener at det gør os stærkere.
© Gram Højskole. Alle rettigheder forbeholdes.