• Keramik
 • Saggar

 • Rakuglasur

  Rakuglasur

 • Obvara

  Obvara

 • Kobber Mat

  Kobber Mat

 • Hestehårfjer

  Hestehårfjer

  Keramik & Raku 

  På kurset får du mulighed for at dykke ned i keramikkens underfulde verden. Du vil i løbet af ugen blive introduceret til nogle af de mest fascinerende arbejds-, dekorations- og raku teknikker som glasurer, hestehår/fjer, obvara, kobber mat og saggar.

  Gæstelærer Ebbe Dam Nielsen underviser i arbejdsmetoder, teknikker og brændinger, og du får grundig vejledning i disse.

   kurset når du at forme 3 – 5 emner til rakubrænding med følgende maksimum mål: ø: 10 cm og h: 15 cm.

  Du vil i løbet af mandag og tirsdag arbejde med skolens udvalgte stentøjsler, der grundet det høje indhold af chamotte, egner sig særdeles godt til rakubrænding. I arbejdet med leret bliver du introduceret til kurinuki, (der er en fascinerende japansk keramikteknik), pladeteknik, trykke ler ud i en gipsform og terra sigillata, der er en meget findelt ler, der kan bruges til indfarvning og glitning af keramikken.

  Mens dine emner er i ovnene til 1. brænding (forglødning), vil gæstelærer Ebbe Dam Nielsen, der har mange års erfaring med forskellige former for raku teknikker og brændinger, holde et spændende foredrag om raku onsdag formiddag. Om eftermiddagen vil der blive arrangeret en oplevelsesrig tur ud af huset.

  Torsdag og fredag vil foregå hhv. på keramikværkstedet og udendørs, hvor du får rig mulighed for at glasere dine emner med forskellige farvede rakuglasurer og gøre dem klar til en udendørs rakubrænding. Vi vil derudover tilbyde at arbejde med den østeuropæiske dekorationsteknik obvara og smoking technique, hvor man arbejder med aftryk af hestehår og fjer. Der vil også blive mulighed for at prøve den svære teknik kobber mat og saggar, hvor keramikken behandles med forskellige sulfater og pakkes ind i aluminiumsfolie sammen med organiske materialer. (Se ovenstående fotos).

  Fredag eftermiddag slutter vi af med en fernisering, hvor de færdige værker præsenteres og beundres.

  Efterfølgende holder vi en skøn afslutningsmiddag om aftenen.

  Husk en god håndcreme, et forklæde og gammelt bomuldstøj (lange ærmer, lange bukser og lukkede sko og arbejdshandsker, der kan tåle at komme i kontakt med åben ild) og gerne egne keramik værktøjer.

  Vi er en højskole, der har stort fokus på bæredygtighed. Derfor vil bæredygtighed også være et centralt begreb i undervisningen – det er en måde vi arbejder på. Vi går ind for kvalitet frem for kvantitet, og gør derfor meget ud af, at du som kursist bruger tid på at gennemarbejde dine værker, forholder dig kritisk til dit arbejde og på den måde bliver bevidst om det udtryk, du gerne vil skabe. På den måde bliver vi oftest gladest for vores resultater. Vi prioriterer således tiden til at få teknikkerne ind under huden, og har knap så meget fokus på produktionsmængden – netop derfor skal du vide, at du ikke kommer hjem med et hav af hjemmelavet keramik fra dette kursus.

  En uge med højskoleånd og andre goder

  Vi mødes hver morgen til spændende morgensamlinger om den Sønderjyske kulturarv, Grundtvig og meget andet godt. På introduktionsaftenen mødes vi til samtalesalon og hygger os med sang og snakke. På højskolesangaftenen bliver du ført længere ind i højskolesangbogens historie og sange.

  På og omkring Gram Højskole

  På Gram højskole har vi bl.a.et yogarum og vores eget fitnessrum, så du har mulighed for at kompensere lidt for kokkens gode mad. Det er også muligt at gå i tur i den smukke slotspark, tage en morgendukket i slotssøen, cykle en tur i skovene rundt omkring Gram. (Det er muligt at låne en cykel på Højskolen). I sommerhalvåret kan man desuden bade i Gram Friluftsbad mod en lille skilling.

  Gram Slot

  Som en del af højskoleopholdet tager vi på besøg på Gram Slot, hvor vi får en rundvisning og hører historien om, hvordan Sanne og Svend Brodersen købte det forfaldne slot og forvandlede det til et regionalt kulturfyrtårn og et at Danmarks største økologiske landbrug.

  Ekskursionen

  Turen går til området i og omkring Ballum, hvor både Kresten Kold, Hans Adolf Brorson og Jens Rosendal har sat spor i mulden.

  Christian Lorenzen fra Klægagergaard hopper på bussen og giver os en kulturhistorisk fortælling krydret med sjove og underfundige lokale anekdoter, mens vi kører rundt i området.
  Bagefter kører vi til Klægagergaard, hvor vi  får en lille smagsprøve på og fortællingen om det sønderjyske kaffebord, det særlige kaffestel og gårdens historie.

  På kurset serveres lækker mad morgen, middag og aften. I pauserne skifter vi henholdsvis mellem frugt, kage og en småkage til aftenkaffen.

  Vi slutter ugen af med en festaften – med tilhørende festmenu. Køkkenet på Gram Højskole stiler efter høj kvalitet med fokus på bæredygtighed, lokale råvarer og økologi.

  Materialeudgifter er ikke inkluderet i prisen.

  Du er altid velkommen til at kontakte os for at høre mere om kurset. Ring på +45 2932 4557 eller send en mail til info@gramhojskole.dk

  Keramik og raku skema

  Uge 49

  3. – 9. december 2023

  Pris

  Dobbeltværelse: 5000 kr.

  Enkeltværelse: 5500 kr.

  Dagelev: 4500 kr.

  Materialeudgifter er ikke inkluderet i prisen. 

  Eventuelle rabatter kan ikke kombineres.

  Ebbe Dam

  Ebbe Dam Nielsen er eksperimenterende rakubrænder. Siden 2016 har han udelukkende beskæftiget sig med rakubrændt keramik. Læs nærmere på Ebbes hjemmeside www.raku.dk.

  Ebbe Dam Nielsen er fascineret af den uforudsigelighed, der er ved raku. Og at raku giver rig mulighed for at eksperimentere. For Ebbe er raku en rejse, man begiver sig ud på, hvor man ikke altid kender destinationen.

  På billetten står der: Prøv det og se.

  Vi er et erfarent hold af højskolefolk, der laver en højskole bygget på tårnhøj faglighed og ønsket om at gøre vores samfund til et bedre sted.

  Vi ser forskellighed og mangfoldighed som styrker og mener at det gør os stærkere. 

  Kontakt

  © Gram Højskole. Alle rettigheder forbeholdes.