Keramik

Keramik er et fag, hvor du kommer til at udvikle dig og flytte dig som menneske.

TILMELDING

Forår 2025
20 uger: 02. feb. til 21. jun. 2025

Design, kreativitet og kunst

Som keramikelev får du mulighed for ro og fordybelse. Du vil finde dig selv på en ny måde, og du vil opleve at være meget i kontakt med dig selv og dit sanseapparat. På det håndværksmæssige plan vil du opleve, at du er god til noget, og du kan se din egen udvikling og rejse i de fysiske og konkrete genstande du skaber under dit ophold. 

Vi står sammen også når det kikser

I keramikundervisningen bliver du en del af et interessefællesskab, som er stimulerende og motiverende for din udvikling og kreative inspiration. På holdet deler vi glæden ved keramikken med hinanden. Vi skaber et rum, hvor vi har det sjovt og lærer med og af hinanden. Vi trøster også hinanden, når ovnen åbnes og alt er gået galt. 

Læs mere

Processerne i keramik kan være uforudsigelige, og du vil opleve at værker går tabt. Vi skaber et stærkt og trygt fællesskab, hvor vi kan spejle os hinanden, hver enten det er vores fælles interesse eller de processer, som vi oplever.

Værkstedet er døgnåbent

Faelleskab_keramik - Højskole
Keramik

Forskellige teknikker – forskellige udtryk

Din udvikling præges også, fordi du bliver konfronteret med din egen smag og måde at arbejde på i relation til de andre elever i rummet. Du lærer at arbejde med den inspiration, du får fra de andre. Og måske er den inspiration noget, du slet ikke havde forestillet dig.

Læs mere

Du kommer til at udfolde dig og dit kreative væsen i fællesskabet. Sammen udforsker vi, hvordan forskellige teknikker kan skabe forskellige udtryk og former. Grundlæggende er leret det samme, men det kan udfolde sig på mange forskellige måder afhængig af redskabsvalg og arbejdstilgang.

Pottemager?

Målet er ikke, at du er pottemager, når du forlader højskolen. I stedet vil du have en masse baggrundsviden, der gør dig i stand til at arbejde videre med keramik. Målet bliver altså at finde ud af, hvad er det for en måde, du arbejder bedst på. Du får et bredt kendskab til, hvordan du kan arbejde med materialet, så du kan spore dig ind på, hvad du synes er sjovest, og hvad du måske godt kunne tænke dig at dyrke, når du er færdig på højskolen.

Teknikker i keramik

Keramik handler ikke kun om at have leret i hænderne, men også om teknikker bag. Du kommer til at lære mange forskellige teknikker, heriblandt Pinching, Pladeteknik, støbning, Kurinuki, Dreje, Glasering og brænding.

Læs mere

Pinching

Her får du en god fornemmelse af leret, og hvordan det reagerer, når du arbejder med det i hånden. Du får en forståelse for, hvad det gør, når leret tørrer for hurtigt, eller hvad der sker, hvis du trykker for hårdt.

Pinching giver dig en masse god baggrundsviden og gode forudsætninger for at arbejde videre med de efterfølgende teknikker. Teknikken er også velegnet til at skabe skulpturelle værker, og så har det et helt særegent udtryk, da teknikken efterlader spor af dine hænder. Her vil du skabe en unika kop eller vase.

Pladeteknik

Pladeteknikken er anderledes, fordi du ikke er i berøring med leret på samme måde. Her arbejder vi med at rulle leret ud i plader, som du kan sætte sammen i alle mulige former, som mange andre teknikker ikke tillader dig. Du kan lave høje vaser, tallerkner og andre brugsgenstande.

Støbning

Du kommer til at lære at støbe ud fra form. Denne teknik kan være ganske befriende, da det vil føles lidt mindre udfordrende.

Kurinuki

Kurinuki er en japansk udhulningsmetode. Udtrykket er langt mere rustikt, og vi kommer her til at tale om, hvad udtryk i virkeligheden er. Hvilke udtryk kan vi hver især godt lide? Og hvorfor kan vi godt lide dem? Hvad betyder udtryk egentlig for vores smag, når vi eksempelvis kigger på en helt perfekt drejet skål og en tilsvarende Kurinuki-baseret genstand? Vi har med andre ord mange fælles samtaler om form, design, udtryk og æstetik.

Dreje

På Keramik skal vi også lære at dreje. Her taler vi om, hvordan man udvælger det rigtige ler. Du vil lære, at forskellige lertyper har forskellige egenskaber. Du lærer at forarbejde og ælte leret, og du får viden om materialet, så du bedst sikrer dig at dit færdige stentøj holder i ovnen.

Dine hænder er det vigtigste værktøj i drejning. Derfor kommer du til at arbejde rigtig meget med forskellige former, når du drejer. Du lærer om at dreje af – altså at forstå at bunden på dit objekt har en særlig betydning for dit samlede udtryk, og derfor kan forskellige dreje af-teknikker have stor betydning for dit værk.

Glaseringen

Glaseringen af keramik er en mindst lige så stor del af at skabe, som det at forme emnet. Vi taler om, hvordan en emnet forandrer sig farve- og teksturmæssig afhængig af metode- og glasurvalg. Hvad sker der, når vi ligger et tykt eller tynd lag glasur på? Hvilke kemiske reaktioner foregår der, når emnet brændes? Det kan være rigtig svært at forudse, hvad der sker når man blander forskellige glasurer.

Brænding  

Du kommer til at lære, hvordan du brænder keramikken. Dette får du hurtigt kendskab til, så du sammen med dine med-elever, selv kan brænde de genstande, som I skaber – både i undervisningen og i fritiden (værkstedet er døgnåbent).

Keramik værksted
Keramik

Design og kunst i keramik

Du får en bevidsthed om, hvilket udtryk du søger gennem de teknikker, som du er blevet introduceret til. Du vil forstå, hvilke teknikker du skal bruge for at komme i mål med netop de emner og værker, som du selv har lyst til at designe og kreere. Du bliver stærk til at forstå, hvilke redskaber, som skaber smukke udtryk.

Læs mere

Skab dine egne støbeforme

Her kombinerer vi mange af de teknikker, som du har beskæftiget dig med i designdelen. Du skal blandt andet lære at skabe egne støbeforme – som måske er baseret på noget du har fundet i genbrug, køkkenet eller på dit værelse.

Vi henter inspiraion fra kunstnere

Du bliver introduceret til forskellige kunstnere, som har meget forskellige udtryk. Det kan både være skulpturarbejde og unika brugskunst. Vi tager på forskellige ekskursioner, hvor vi lader os inspirere af andres værker. Vi bruger disse inspirationer til at skabe egne værker. Vi fortolker og leger med det kunstneriske særegne udtryk, som vi har ladet os inspirere af.

Vi arbejder med, hvordan vi har forskellige tilgange til at skabe. Måske laver du skitsearbejde, måske har du det bare i hovedet. Eller også er du måske typen, der bare går i gang og lader dig styre af din intuition. Du får altså en forståelse af dig selv i en større kontekst og kan lade dig inspirere af forskellige tilgange til at skabe udtryk.

Underviser

Din underviser er Lotte Lind, som er uddannet skrædder og billedkunstner fra Det Kongelige Danske Kunstakademi.

Underviser Nina

Elever udtaler

  • YU

    Keramik

    “I chose to stay at Danish folk kigh school because i wanted to learn the language and at the same time become part of a community and help build a community.”

    “The best thing about Gram Højskole is the classes, and the flexibility and willingnes to accept international students. I also like that the students can arrange many things and have an impact on their own daily lives at the school.”

  • Hiroka

    Hiroka

    Keramik

    “I chose Gram Højskole, because I wanted to find what I like.”

    “When we had spare time, we playes volleyball and watched movies. The most cozy time is talking with my roomies in our room.”

  • Signe

    Keramik

    “Jeg valgte at tage på højskole, for at finde et frirum og lære mig selv bedre at kende. Jeg ville også gerne have muligheden for at fordybe mig i noget andet end skole eller arbejde!”

    “Det bedste ved Gram Højskole er menneskerne! Både lærerne og eleverne en lille men helt fantastisk flok madglade, kreative og fjollede ildsjæle.” 

  • Konrad

    Naturkraft

    “Det har været ubeskriveligt det hele, både de gode  og de mindre gode øjeblikke ser jeg kun tilbage på som noget positivt.”

    “Jeg vil virkelig af hele mit hjerte anbefale Gram Højskole – og jeg er ikke en person der siger sådanne ting ofte. Det har været helt fantastisk og især med virksomhedsordning.” 

  • Martin

    Naturkraft

    “Jeg valgte at tage på højskole, fordi jeg gerne ville være en del af et fællesskab der havde til formål lige netop at være det: Et fællesskab. Alle der vælger at gå på højskole, er åbne for nye venskaber og relationer og det giver et helt specielt forhold mellem eleverne.”

    “Det bedste ved Gram Højskole er, hvor meget indflydelse vi får lov til at have på stedet. Vi har fx stået for indretning af baren og fællesstuen og plantningen af træer udenfor. Vi føler os set og hørt, når vi kommer med forslag og idéer.” 

  • Mille

    Naturkraft

    “Jeg valgte at tage på højskole, fordi jeg ville opleve noget i mit sabbatår udover at arbejde, samt lære nyt om mig selv, og noget jeg kan bruge senere i livet.”

    “Det bedste ved Gram Højskole er de venskaber vi danner på tværs af landet og alder. De nye færdigheder vi udvikler på linjefaget og valgfag og de dejlige omgivelser og byen.”

    Galleri

    • Keramik Keramik
    • Keramik Keramik
    • Faelleskab_keramik Faelleskab_keramik
    • Keramik Keramik

      Vi er et dynamisk og erfarent hold af højskolefolk, der laver højskole bygget på høj faglighed og ønsket om at skabe berigende møder mellem mennesker.

      Vi ser forskellighed og mangfoldighed som styrker og mener at det gør os stærkere. 

      Kontakt

      © Gram Højskole. Alle rettigheder forbeholdes.