Jul på Gram Højskole er en varm og hjertelig højskoleoplevelse. Glæd dig til seks dage, hvor vi sammen taler om julens kerneværdier; herunder glæde, kærlighed, fred, håb og lys. I stilfærdighed og gennem hyggeligt samvær, gåture, lækre måltider og inspirerende oplæg undersøger vi, hvad vi godt kunne tænke os at forbinde julen med – og ikke hvad vi forventer at julen skal være.
En jul med højskoleånd, fællesskab og hjemlighed
I løbet af ugen vil du opleve:
Gram Højskole
Gram Højskoles bygninger er oprindeligt et gammelt sygehus, så vi har nogle fantastiske lokaler, med store vinduer og fantastisk lysindfald. Ud over nogle lækre værksteder har vi også en veludstyret idrætshal, fitnessrum og yogarum. Vi har fine dobbeltværelser og elsker når man gerne vil dele værelse med hinanden i en uge.
Vi er omringet af den smukkeste natur og kultur. Gram Slot og slotspark ligger lige på den anden side af vejen, Gram Lergrav ligger blot få kilometer væk, og lige overfor Gram Højskole er der et friluftsbad og et stort idrætscenter.
Vi spiser sundt, flot og godt på Gram Højskole
Vores køkkenchef, Jørgen og hans fantastiske personale sørger for at vi aldrig går sultne i seng. Med udgangspunkt i sæsonens råvarer fremtryller de lækre smage, smukke farver og sunde kalorier. I pauserne vil der altid være kaffe og the, og skiftevis frugt, kage eller småkager.
Du er altid velkommen til at kontakte os
Ring på +45 2932 4557 eller send en mail til info@gramhojskole.dk
Vi er et levende hus, så skema og program er vejledende med forbehold for ændringer. Gram Højskole kan se sig nødsaget til at aflyse kurser, f.eks. ved manglende tilmelding. Aflysningen vil ske senest 14 dage før kursusstart. I dette tilfælde refunderer vi naturligvis alle indbetalte beløb.
Jul på Gram Højskole er en varm og hjertelig højskoleoplevelse. Glæd dig til seks dage, hvor vi sammen taler om julens kerneværdier; herunder glæde, kærlighed, fred, håb og lys. I stilfærdighed og gennem hyggeligt samvær, gåture, lækre måltider og inspirerende oplæg undersøger vi, hvad vi godt kunne tænke os at forbinde julen med – og ikke hvad vi forventer at julen skal være.
Den sønderjyske kulturarv
Til morgensamlingerne vil du høre om den sønderjyske kulturarv. Du bliver klogere på en region i Danmark, der har gennemgået mangt og meget, og som har et helt særligt forhold til det at være dansk og den danske identitet. Du kommer også til at høre om de sønderjyske egnsretter – og til at smage dem både juleaften og første juledag.
I sangen synkroniseres vi
På Gram Højskole holder vi meget af at synge. Det siges nemlig, at vi i fællesskabet synkroniserer vores vejrtrækning og hjerterytme, når vi synger, og hjernen dermed frigiver lykkehormoner. Derfor er det også sangen samt temaerne vi mødes om ved en introducerende samtalesalon første aften.
I løbet af juledagene deltager du desuden i et sangforedrag ved forstander Gert Møller Jensen og præst Sidsel Keibel Blom, hvor vi undersøger hvorfor og om julesalmerne stadig er vedkommende i 2023.
Vi slutter kurset af med en koncert ved Kristan Bach, der vil synge sange fra egne udgivelser.
Værksteder
I løbet af ugen får du mulighed for at udfolde dig lige der, hvor du har lyst og interesse. I værkstedet At tænke med kunsten får du med udgangspunkt i enkelte kunstværk mulighed for at samtale og diskutere store temaer i livet. Billedkunstner, Lotte Lind, bruger nemlig kunsten som udgangspunkt i dette samtaleværksted, da kunsten ofte kan være med til sætte noget på spidsen og dermed skabe rum for , sjove diskussioner, debat og hjertelige samtaler.
Værkstedet Kreativitet og genbrug tilbyder dig en mulighed for at bruge dine hænder. Du kommer til at arbejde med forskellige genbrugsmaterialer og lære at skabe smukke kreationer ud af noget, som du har i dine gemmer derhjemme. Beklædningsdesigner og gartner, Jeppe Hellemann Worning, vil guide dig til at skabe fine værker.
Højskolesang er i de fleste sammenhænge lig med fællessang. I dette værksted, ledet af musiker og korleder Kristian Bach, udvider vi konceptet, og inviterer alle interesserede til at prøve kræfter med at synge de kendte og elskede højskolesange flerstemmigt!
Historiens vingesus i Gram
Området og naturen omkring Gram Højskole er betagende og rig på historiske mindesmærker og mennesker. Vi går dagligt en tur i byen, der er bygget af de sten, som Grams gamle teglværk har leveret.
Vi besøger slottet og tilbringer en dag i de smukke rammer. Her hører du om, hvad der fik to mennesker til at købe et slot, der har stået tomt i 25 år. Og hvordan man opbygger et sønderjysk kulturfyrtårn samt et af Danmarks største økologiske landbrug.
På Gram Slot kommer vi også til at lave et fællesværksted i slotskælderen, hvor vi sammen lærer lidt om og laver nogen af julens godter og drikke.
Højskole er (livs)historier
Forstander, Gert Møller Jensen, vil bruge en aften, hvor du kommer til at høre to julefortællinger; en klassisker og en moderne. Du kommer også til at møde den lokale præst, Johannes Gjesing, der vil dele en livshistorie om et helt særligt juletræ, der kom til at betyde rigtig meget for byens folk.
Og så er der jo maden
Juleaften fremtryller vi et dejligt julebord bestående af klassiske danske juleretter (herunder sønderjyske). Der bliver også noget til vegetarerne og veganerne. Vi skal også smage på et sønderjysk julefrokostbord, og ellers nye Gram Højskole fantastiske køkken, der tænker bæredygtigt og lokalt.
Så velkommen til lysets fest. Der er rigtig meget nærvær, humor og fællesskab at glæde sig til.
Prisen inkluderer alle måltider, the, kaffe og mellemmåltider.
Gram højskole har et fitnesscenter, musiklokale samt værksteder til fri afbenyttelse og afslapning. Vi ligger tæt på indkøbsmuligheder, smuk skov, park og sø. Og hvis du er helt morgenfrisk, kan du låne en cykel og drøne afsted ud i marsklandskabet.
Du er altid velkommen til at kontakte os for at høre mere om kurset. Ring på +45 2932 4557 eller send en mail til info@gramhojskole.dk
Skema er med forbehold for ændringer
Pris
Enkeltværelse: 5000 kr.
To personer på dobbeltværelse 8000 kr.
Materialeudgifter er ikke inkluderet i prisen.
Eventuelle rabatter kan ikke kombineres.
Henrik er uddannet cand. Mag i Historie og har i mange år arbejdet med folkeoplysning i oplysningsforbundet FO-Aarhus. Derudover er han fotonørd og er i Aarhus mest kendt som nattefotograf. I løbet af efteråret udstiller Henrik i øvrigt fire steder i landet sammen med udstillingsgruppen KVAS, der blandt andre tæller vadehavsfotografen Lars Roed fra Ribe.
Vi er et dynamisk og erfarent hold af højskolefolk, der laver højskole bygget på høj faglighed og ønsket om at skabe berigende møder mellem mennesker.
Vi ser forskellighed og mangfoldighed som styrker og mener at det gør os stærkere.
© Gram Højskole. Alle rettigheder forbeholdes.