Naturens spisekammer

Gastro – mad og vin

Oplev den smukke sønderjyske natur, når vi tager til østkysten for at se den skønne natur ved Kalvø og for at sanke blåmuslinger og blæretang. Vi tager dagens fund med hjem i køkkenet, kokkerere og hygger hermed, mens vi smager på lidt vin, der passer dertil. Der vil være gode fif til madlavning, sankning og fokus på det fællesskab, mad kan skabe.

Onsdag skal vi have fat i lidt selvforkælelse. Vi kigger på, hvordan dagligdagens affaldsprodukter, som f.eks. det brugte kaffegrums, kan blive til en lækker bodyskrub, som efterlader huden blød og rar. Vi kommer også til at bruge bivoks (fra egne bier) til at få den rigtige konsistens i fugtgivende ansigtscreme. Vi taler om de forskellige egenskaber naturens råvarer bidrager med til kroppen udefra.

Torsdag begiver vi os ud i det saltede køkken. Her laver vi lækre snacks og små anretninger til den vinsmagning, vi har om aftenen. Signe Kasperek, som er uddannet tjener på Michelin restauranten Ti trin ned og det lokale Gram slot, kommer med nogle lækre vine, vi skal smage på, mens vi smager på de selvgjorte snacks.

Fredag hopper vi en tur over i det søde køkken, hvor vi starter med en tur i Gram skov for at sanke små urter til pynt. Dagen byder herefter på den klassiske sønderjyske lagkage, Brødtorte.

En uge med højskoleånd og andre goder
Vi mødes hver morgen til spændende morgensamlinger om den Sønderjyske kulturarv, Grundtvig og meget andet godt.

På introduktionsaftenen mødes vi til samtalesalon og hygger os med sang og snakke. På højskolesangaftenen bliver du ført længere ind i højskolesangbogens historie og sange.

På og omkring Gram Højskole
På Gram højskole har vi bl.a.et yogarum og vores eget fitnessrum, så du har mulighed for at kompensere lidt for kokkens gode mad. Det er også muligt at gå en tur i den smukke slotspark, tage en morgendukkert i slotssøen, cykle en tur i skovene rundt omkring Gram. (Det er muligt at låne en cykel på Højskolen). 

Gram Slot
Som en del af højskoleopholdet tager vi på besøg på Gram Slot, hvor vi får en rundvisning og hører historien om, hvordan Sanne og Svend Brodersen købte det forfaldne slot og forvandlede det til et regionalt kulturfyrtårn og et at Danmarks største økologiske landbrug.

Ekskursionen – Gram Lergrav eller Klæagergaard
Gram Lergrav: For 10 mio. år siden var en stor del af Sønderjylland dækket af hav. I Gram har vi i sommerhalvåret netop adgang til at udforske den del af historien i det gamle lergrav, hvor rester af havdyr er bevaret, fordi de blev dækket af lag på lag af fint ler. Hvis du er heldig, kan du finde snegle- og muslingeskaller, søpindsvin og hajtænder, som du må tage med hjem.

Vi slutter af med kaffe og kage på ved Gram Slot. 

Klæagergaard: Turen går til området i og omkring Ballum, hvor både Kresten Kold, Hans Adolf Brorson og Jens Rosendal har sat spor i mulden.

Christian Lorenzen fra Klægagergaard hopper på bussen og giver os en kulturhistorisk fortælling krydret med sjove og underfundige lokale anekdoter, mens vi kører rundt i området.
Bagefter kører vi til Klægagergaard, hvor vi  får en lille smagsprøve på og fortællingen om det sønderjyske kaffebord, det særlige kaffestel og gårdens historie.

Generelt
På kurset serveres lækker mad morgen, middag og aften. I pauserne skifter vi henholdvis mellem frugt, kage og en småkage til aftenkaffen.

Vi slutter ugen med af med en festaften – med tilhørende festmenu. Køkkenet på Gram Højskole stiler efter høj kvalitet ned fokus på bæredygtighed, lokale råvarer og økologi.

Du er altid velkommen til at kontakte os for at høre mere om kurset. Ring på +45 2932 4557 eller send en mail til info@gramhojskole.dk

Skema er vejledende med forbehold for ændringer.

Fotografi

Uge 3

14. – 20. januar 2024

Pris

Dobbeltværelse: 5000 kr.

Enkeltværelse: 6000 kr.

Dagelev: 4500 kr.

Eventuelle rabatter kan ikke kombineres.

Nana, underviser

Nanna Hvidtved

Din underviser er Nanna Hvidtved, som er uddannet kok med 10års erfaring og en natur elsker. Nanna arbejder til daglig på højskolen som underviser på linjefaget Naturkraft.
Nanna er en smilene person med stor passion for det hun laver.

Vi er et erfarent hold af højskolefolk, der laver en højskole bygget på tårnhøj faglighed og ønsket om at gøre vores samfund til et bedre sted.

Vi ser forskellighed og mangfoldighed som styrker og mener at det gør os stærkere. 

Kontakt

© Gram Højskole. Alle rettigheder forbeholdes.