Død-Spændende
Døden som inspiration til glæde og liv

Kurset er en hyldest til menneskelivet, som døden er en del af. Vi håber, at kurset kan give værktøjer og mod til at åbne op for en samtale med dem, der betyder noget. En samtale, hvor man får sagt, hvor vigtige de er for en, hvor meget man holder af dem. En samtale, hvor man får talt om det fantastisk og sårbare menneskeliv.

Tit og ofte får man måske først sagt de ting, når det er for sent – eller tæt på.

Måske det vil gøre livet endnu stærkere og styrke relationerne, hvis man får det sagt i god tid?

Og kan det gøres bedre end til en familiesammenkomst, hvor man spiser og drikker og er glade. Og på et tidspunkt kan du så præsentere din nye smukke urne, den musik eller det digt, du har skrevet og – fortælle, hvor meget alle omkring dig betyder for dig.

Det vil i hvert fald blive husket…..

Kursets indhold

Døden er stadig et tabu. Døden er blevet perverseret i film og som underholdning. Men den er for mange stadig svær og fjern og fremmed – den høster af livet. På den anden side sætter døden livet i perspektiv, giver livet tyngde og gør det kostbart. På kurset vil vi arbejde med forskellige tilgange til og perspektiver på døden.

Biologisk: Hvad sker der med kroppen, når man dør? Lever kroppen videre efter man er død. Hvornår er man helt død? Vi skal møde en, der har været død….

Kulturelt: Forskellige begravelsestraditioner og riter,. Døden som en fest. Vi skal høre dødsmesser.

Litterært og i kunsten: Naturen ses i dag som et sted for liv. Før i tiden så man naturen som det sted, hvor man blev mindet om døden. Døden i litteraturen og kunst. Vanitas-motiver i kunsten. Hvad gjorde forfattere uden døden? Al litteratur og kunst ville lide en grusom – ja – død….

Religiøst: Når biologien og videnskaben ikke længere kan sætte ord på, hvad et menneske er, så må man bruge et andet sprog. Tydning af døden

Døden som den sidste rejse – eller er det den første rejst – eller en station midt imellem

Erfaringer med grænsen mellem liv og død, som er et særligt sted. Man kender det fra en fødsel – det er et specielt sted at være. Dødens grænse er også et specielt sted – ikke kun for den dødende – men også for dem, der er ved den døende. Selv sproget går i stykker, for det er hægtet op på tid – og kan man så sige – vi ses eller ”hav det godt”. Døden som ærlighedens rum: Er døden tæt på, er der ikke tid til at pakke ting ind i floskler. Så taler man om de vigtigste ting – hvad der betyder noget. Og man griber efter det, som man ellers ikke troede, ma ville gribe efter – bøn, nogle bliver døbt osv.

Mad: Man taler om ”det sidste måltid”. Og det sidste måltid skal være et godt måltid. For det er ved det måltid, man vil huske, hvor stort og godt livet er. Vi skal have masser af sidste måltider. Og hvad ville vi sige til hinanden, hvis det vitterligt var det sidste. ”Hvis det her var mit sidste måltid, så ville jeg sige til dig.” Berømte sidste måltider: Vi skal spise måltider, som vi ved, at berømtheder spiste som deres sidste….

Praktisk: Design din egen urne, glaser din egen urne. Skriv dit eget lille stykke musik, som kan spilles til din begravelse eller et digt som kan læses op.

Afslutninger: Den sidste dag vil vi mødes i kirken og holde gudstjeneste. Det bliver en gudstjeneste med glæde og humor. For netop i kirkens rum forkyndes det, at selvom vi alle engang skal blive til en lille, ubetydelig håndfuld støv – så ender det godt – det ender i den største glæde. Det ender i liv, fryd og gammen. Den glæde skal vi tage med os ud i menneskelivet. Og dermed vender vi tilbage til overskriften om; døden som hyldest til glæden og livet.

Ugens program

Med forbehold for ændringer

Uge 45

6. til 12. november 2022

Pris:

5000 kr. for dobbeltværelse

5500 kr. for enkeltværelse

Tag to af vores ugekurser for 6000 kr.

Praktisk information

På Gram Højskole prioriterer vi lokal og økologisk mad i videst mulig omfang. Vores køkkenchef Jørgen Henriksen Birk vil hele ugen sørge for dejlige måltider, og i højskolens spisesal er der god plads til gode snakke og samtaler over maden. 

Vi starter hver morgen med morgensamlinger, hvor vi beriges med input om alt mellem himmel og jord – og så synger vi selvfølgelig højskolesange.

Du indlogeres på højskolens lyse og store værelser. Enkeltværelse kan tilvælges.

Vi er et ungt, men erfarent hold af højskolefolk, der laver en højskole bygget på tårnhøj faglighed og ønsket om at gøre vores samfund til et bedre sted.

Kontakt

© Gram Højskole. Alle rettigheder forbeholdes.  Drevet af: Ideværkstedet.