Livets forgængelighed – Døden som inspiration til glæde og liv

Kan døden være en livgivende kraft? Det spørgsmål stiller vi os selv og hinanden på ugekurset i uge 27.

Døden er livets fjende. Vi gør alt muligt for at udsætte døden og skubbe den væk. Men kan man også se døden som en livgivende kraft, der kan få os til at skærpe opmærksomheden på livet nu?

Kursusleder Sofie Nielsen fortæller:

– Hvis man har siddet ved et dødsleje, så har man måske erfaret, hvordan livet på forunderlig vis bliver vedkommende. Så er der ikke tid til udenomssnak. Der er kun tid til de væsentligste ting. Nærværet – takken til dem, der har bragt glæde ind i det liv, som snart er forbi – små øjeblikke med livskraft. Det er denne opmærksomhed på livets nu, som vi på kurset vil skærpe ved at reflektere over og undersøge dødens tilstedeværelse i verden.

Ugen byder på foredrag, workshops og ekskursioner, der alle giver os forskellige og inspirerende perspektiver på livet og døden. Vi skal høre om liv og død i andre kulturer og vores egen. Vi skal møde sognepræst Johannes E. Gjesing, der vil fortælle om det ærlige rum han møder, når døden kommer tæt på. Vi skal arbejde kreativt med skrivning og keramik, når vi laver Livsæsker som vi fylder med lige præcis det vi synes er vigtigt for vores liv. Vi møder også sogne- og sygehuspræst Ann Bork Damsgaard, der under temaet ”Når videnskab og biologi ikke længere har ord” stiller skarpt på livet og døden igennem sit virke som præst. Vi skal selvfølgelig også mødes hver morgen til spændende morgensamlinger, og vi mødes til samtalesalon og sangaften med masser af gode højskolesange.

En uge med højskoleånd og andre goder
Vi mødes hver morgen til spændende morgensamlinger om den Sønderjyske kulturarv, Grundtvig og meget andet godt. På introduktionsaftenen mødes vi til samtalesalon og hygger os med sang og snakke. På højskolesangaftenen bliver du ført længere ind i højskolesangbogens historie og sange.

På og omkring Gram Højskole
På Gram højskole har vi bl.a.et yogarum og vores eget fitnessrum, så du har mulighed for at kompensere lidt for kokkens gode mad. Det er også muligt at gå i tur i den smukke slotspark, tage en morgendukket i slotssøen, cykle en tur i skovene rundt omkring Gram. (Det er muligt at låne en cykel på Højskolen). I sommerhalvåret kan man desuden bade i Gram Friluftsbad mod en lille skilling.

Gram Slot
Som en del af højskoleopholdet tager vi på besøg på Gram Slot, hvor vi får en rundvisning og hører historien om, hvordan Sanne og Svend Brodersen købte det forfaldne slot og forvandlede det til et regionalt kulturfyrtårn og et at Danmarks største økologiske landbrug.

Ekskursionen
Turen går til området i og omkring Ballum, hvor både Kresten Kold, Hans Adolf Brorson og Jens Rosendal har sat spor i mulden.

Christian Lorenzen fra Klægagergaard hopper på bussen og giver os en kulturhistorisk fortælling krydret med sjove og underfundige lokale anekdoter, mens vi kører rundt i området.
Bagefter kører vi til Klægagergaard, hvor vi  får en lille smagsprøve på og fortællingen om det sønderjyske kaffebord, det særlige kaffestel og gårdens historie.

På kurset serveres lækker mad morgen, middag og aften. I pauserne skifter vi henholdvis mellem frugt, kage og en småkage til aftenkaffen.

Vi slutter ugen med af med en festaften – med tilhørende festmenu. Køkkenet på Gram Højskole stiler efter høj kvalitet ned fokus på bæredygtighed, lokale råvarer og økologi.

Du er altid velkommen til at kontakte os for at høre mere om kurset. Ring på +45 2932 4557 eller send en mail til info@gramhojskole.dk

Skema er vejledende med forbehold for ændringer.

Skema uge 27

Uge 27

2.-8. juli 2023

Pris

Dobbeltværelse: 5000 kr.

Enkeltværelse: 5500 kr.

Dagelev: 4500 kr.

Eventuelle rabatter kan ikke kombineres.

Underviserne

Sofie Nielsen er højskolelærer og antropolog og vil som kursusleder føre dig og dine medkursister trygt gennem ugen.

Sofie, underviser

Johannes E. Gjesing er sognepræst i Gram. Du møder Johannes mandag, når han fortæller om “Døden som ærligheden rum” og torsdag aften, når vi skal på besøg i Gram kirke.

Ann Bork Damsgaard er sogne- og sygehuspræst i Øster Løgum Sogn og ved Sygehus Sønderjylland Aabenraa. Ann vil fredag berige os med sine tanker om liv og død indenfor temaet “Når videnskab og biologi ikke længere har ord”.

Gustav Marcell er keramiker. Han har speciale i at dreje, og producerer selv brugsgenstande til diverse gallerier / butikker og restauranter. Gustavs brand hedder Marcell Ceramics, og den keramik han laver, er meget naturpræget og finder hyppigt inspiration fra den japanske keramik.

Matthias Bjørnestad er cand. mag. i musik og religionsvidenskab. Du kan altid spørge ham om hvad som helst – uanset om det er musikhistoriens mærkeligste afkroge, sange du kan spille til din mormors fødselsdag eller dybdegående filosofiske diskussioner.

Underviser Matthias

Vi er et dynamisk og erfarent hold af højskolefolk, der laver højskole bygget på høj faglighed og ønsket om at skabe berigende møder mellem mennesker.

Vi ser forskellighed og mangfoldighed som styrker og mener at det gør os stærkere. 

Kontakt

© Gram Højskole. Alle rettigheder forbeholdes.