Cykelkursus

Oplev smuk og historisk Sønderjysk natur og kultur på cykel.

Gennem 5 nøje planlagte cykelruter vil vi bevæge os gennem den sønderjyske natur, kultur og historie. Vi vil både kigge på fortiden i Skibelund Krat men også anskue nutiden ved et besøg i Skrydstrup og høre tilblivelsen og aftalerne omkring de nye F35 fly. Ugen vil ud over disse to kontraster også skabe oplevelser af alt derimellem gennem naturen, kulturen og selve det at bevæge sig sammen.

Hver dag er der afgang fra Gram Højskole. Med morgensamlingen og morgensangene i ryggen drager vi ud på en fælles tur. Hver dag har deres eget indhold ift. historien, naturen, kulturen. Vi bevæger os i samlet trop afsted på cyklerne med små stop undervejs. Hver tur har sit eget tema og sine egne fortællinger – af enten lokale eller ansatte.

Du skal selv medbringe din cykel (alm. cykel med gear, racer, mountainbike eller el-cykel er ligegyldigt – det er dig der skal kunne manøvrere den) og cykelgrej ift. punkteringer mm. Du skal sørge for cykelhjelm og gerne en refleksvest, og VIGTIGST – du skal kunne cykle op til 55 km på en dag. Der er foreløbigt planlagt i alt 5 ture i løbet af ugen på hhv. 56, 50, 25, 55 og 45 km. Dette er vejledende med forbehold for ændringer. 

Tempoet vil være så alle med lidt kilometer i benene kan være med. Området er fladt, men med enkelte ”pukler” og naturen er meget afvekslende med alt fra flade heder til bakkede skove, hvor der undervejs vil være mange flotte udsigter. Vi cykler på landeveje, cykelstier og nogle gange lidt grusvej/stier. Der er ikke så kuperet i Sønderjylland, men vinden fra vest kan både give medvind, MODvind og en kærlig, men fast, sidevind.

En uge med højskoleånd og andre goder
Vi mødes hver morgen til spændende morgensamlinger om den Sønderjyske kulturarv, Grundtvig og meget andet godt.

På introduktionsaftenen mødes vi til samtalesalon og hygger os med sang og snakke. På højskolesangaftenen bliver du ført længere ind i højskolesangbogens historie og sange.

På og omkring Gram Højskole
På Gram højskole har vi bl.a.et yogarum og vores eget fitnessrum, så du har mulighed for at kompensere lidt for kokkens gode mad. Det er også muligt at gå en tur i den smukke slotspark, tage en morgendukkert i slotssøen, cykle en tur i skovene rundt omkring Gram. (Det er muligt at låne en cykel på Højskolen). 

Gram Slot
Som en del af højskoleopholdet tager vi på besøg på Gram Slot, hvor vi får en rundvisning og hører historien om, hvordan Sanne og Svend Brodersen købte det forfaldne slot og forvandlede det til et regionalt kulturfyrtårn og et at Danmarks største økologiske landbrug.

Ekskursionen – Gram Lergrav eller Klæagergaard
Gram Lergrav: For 10 mio. år siden var en stor del af Sønderjylland dækket af hav. I Gram har vi i sommerhalvåret netop adgang til at udforske den del af historien i det gamle lergrav, hvor rester af havdyr er bevaret, fordi de blev dækket af lag på lag af fint ler. Hvis du er heldig, kan du finde snegle- og muslingeskaller, søpindsvin og hajtænder, som du må tage med hjem.

Vi slutter af med kaffe og kage på ved Gram Slot. 

Klæagergaard: Turen går til området i og omkring Ballum, hvor både Kresten Kold, Hans Adolf Brorson og Jens Rosendal har sat spor i mulden.

Christian Lorenzen fra Klægagergaard hopper på bussen og giver os en kulturhistorisk fortælling krydret med sjove og underfundige lokale anekdoter, mens vi kører rundt i området.
Bagefter kører vi til Klægagergaard, hvor vi  får en lille smagsprøve på og fortællingen om det sønderjyske kaffebord, det særlige kaffestel og gårdens historie.

Generelt

På kurset serveres lækker mad morgen, middag og aften. I pauserne skifter vi henholdsvis mellem frugt, kage og en småkage til aftenkaffen.

Vi slutter ugen af med en festaften – med tilhørende festmenu. Køkkenet på Gram Højskole stiler efter høj kvalitet med fokus på bæredygtighed, lokale råvarer og økologi.

Du er altid velkommen til at kontakte os for at høre mere om kurset. Ring på +45 2932 4557 eller send en mail til info@gramhojskole.dk

Skema er vejledende med forbehold for ændringer.

Uge 30

21. juni – 27. juni 2024

Pris

Dobbeltværelse: 5000 kr.

Enkeltværelse: 6000 kr.

Dagelev: 4500 kr.

Materialeudgifter er ikke inkluderet i prisen.

Eventuelle rabatter kan ikke kombineres.

Steen Dall og Niels Physant

Steen Dall – Jeg kommer fra højskolebyen Rødding, blev gift med Herdis i 1975, hvor vi flyttede til Gram. Vi har 2 børn, og 5 børnebørn. Jeg er 70 år, gik på pension sidste år. Jeg er oprindeligt udlært radiomekaniker. Var derefter assurandør i 27 år, og de sidste 12 år var jeg ansat ved YouSee. Fritiden bruges nu på rejser, som formand i GramBynet, i bestyrelsen for Gram Højskole. Jeg er motionscyklist (på landevej) og er morgen svømmer i Gram Friluftsbad om sommeren, og går til karlegymnastik og madlavning for sure gamle mænd om vinteren. om vinteren. Jeg har altid interesseret mig for Sønderjyllands historie, vel inspireret af min bedstefar der som ganske ung deltog i 1. VK.

Vi er et erfarent hold af højskolefolk, der laver en højskole bygget på tårnhøj faglighed og ønsket om at gøre vores samfund til et bedre sted.

Vi ser forskellighed og mangfoldighed som styrker og mener at det gør os stærkere. 

Kontakt

© Gram Højskole. Alle rettigheder forbeholdes.