Broderi, budskaber og “craftivisme”

  Bliv en del af et broderende fællesskab der ikke handler om teknikken men om det poetiske, det udtryksfulde og kreative. Med tråden som meddeler forholder vi os til livet, til kunsten og medmennesket ved at lade nålen skrive en slags stoflig dagbog. 

  En uge hvor broderiet er midlet ikke målet.

  Alle kan deltage uanset erfaring med broderiet, da vi benytter frihåndsbroderi og korssting, som alle kan lære. Denne uge får du en helt unik mulighed for deltage i et unikt kunstværk, ved at brodere et lommetørklæde til værket ” In a war someone has to die”.

  Du får mulighed for at bruge din stemme og opleve dig, dit ansvar, din pligt og din medmenneskelighed, ved at tale ind i et værk af mange andre stemmer og bidrage til en holdning, en kommentar, et udtryk og ikke mindst et indtryk.

  Værket som du bliver en del af er et ”on-going” kunstprojekt der pt. består af 405 lommetørklæder, hvorpå mennesker fra hele verden har broderet teksten: In a war someone has to die – hver især på deres eget sprog.

  54 lande er repræsenteret i kunstværk/installation ”In a war someone has to die”. De 54 landes lommetørklæder hænger side om side, hvor det er muligt at fordybe sig i de mange detaljer, og kunne træde tilbage og betragte værket i sin helhed. Ved at gentage den samme sætningen igen og igen på forskellige sprog, fremstår værket som én samlet stemme på tværs af nationalitet, politisk overbevisning, religion, køn og kultur.

  Selve sætningen er et citat fra en afrikansk lejesoldat.

  Du har selv mulighed for at deltage i udstillingen med et broderet lommetørklæde som du, under vejledning og massiv inspiration, bliver guidet igennem af Hanne Bang.

  Første del af ugen vil vi arbejde med at brodere et lommetørklæde til værket.

  Anden del af ugen skal vi arbejde med at du finder din egen sætning/statement hvor du kan tage udgangspunkt i både den personlige historie og den større såkaldte ”fælles” historie. Der vil bl.a. være inspiraton at finde i billedkunstner Gudrun Hasle.

  En uge med højskoleånd og andre goder

  Vi mødes hver morgen til spændende morgensamlinger om den Sønderjyske kulturarv, Grundtvig og meget andet godt. På introduktionsaftenen mødes vi til samtalesalon og hygger os med sang og snakke. På højskolesangaftenen bliver du ført længere ind i højskolesangbogens historie og sange.

  På og omkring Gram Højskole

  På Gram højskole har vi bl.a.et yogarum og vores eget fitnessrum, så du har mulighed for at kompensere lidt for kokkens gode mad. Det er også muligt at gå i tur i den smukke slotspark, tage en morgendukket i slotssøen, cykle en tur i skovene rundt omkring Gram. (Det er muligt at låne en cykel på Højskolen). I sommerhalvåret kan man desuden bade i Gram Friluftsbad mod en lille skilling.

  Gram Slot

  Som en del af højskoleopholdet tager vi på besøg på Gram Slot, hvor vi får en rundvisning og hører historien om, hvordan Sanne og Svend Brodersen købte det forfaldne slot og forvandlede det til et regionalt kulturfyrtårn og et at Danmarks største økologiske landbrug.

  Ekskursionen – Gram Lergrav eller Klæagergaard

  Gram Lergrav: For 10 mio. år siden var en stor del af Sønderjylland dækket af hav. I Gram har vi i sommerhalvåret netop adgang til at udforske den del af historien i det gamle lergrav, hvor rester af havdyr er bevaret, fordi de blev dækket af lag på lag af fint ler. Hvis du er heldig, kan du finde snegle- og muslingeskaller, søpindsvin og hajtænder, som du må tage med hjem.

  Vi slutter af med kaffe og kage på ved Gram Slot. 

  Klæagergaard: Turen går til området i og omkring Ballum, hvor både Kresten Kold, Hans Adolf Brorson og Jens Rosendal har sat spor i mulden.

  Christian Lorenzen fra Klægagergaard hopper på bussen og giver os en kulturhistorisk fortælling krydret med sjove og underfundige lokale anekdoter, mens vi kører rundt i området.
  Bagefter kører vi til Klægagergaard, hvor vi  får en lille smagsprøve på og fortællingen om det sønderjyske kaffebord, det særlige kaffestel og gårdens historie.

  Generelt

  På kurset serveres lækker mad morgen, middag og aften. I pauserne skifter vi henholdsvis mellem frugt, kage og en småkage til aftenkaffen.

  Vi slutter ugen af med en festaften – med tilhørende festmenu. Køkkenet på Gram Højskole stiler efter høj kvalitet med fokus på bæredygtighed, lokale råvarer og økologi.

  Materialeudgifter er ikke inkluderet i prisen.

  Du er altid velkommen til at kontakte os for at høre mere om kurset. Ring på +45 2932 4557 eller send en mail til info@gramhojskole.dk

  Skema er vejledende med forbehold for ændringer.

   

  Skema strik

  Uge 30

  21. juli – 27. juli 2024

  Pris

  Dobbeltværelse: 5000 kr.

  Enkeltværelse: 6000 kr.

  Dagelev: 4500 kr.

  Eventuelle rabatter kan ikke kombineres.

  Hanne Bang

  Hanne Bang

  Hanne Bang har arbejdet som kunstner de sidste 30 år. Har udstillet både i udlandet og herhjemme.

  Hanne bor i et bofællesskab udenfor Hillerød, har 2 voksne børn og en hund, elsker udelivet og at isbade.

  Hanne har masser af undervisingserfaring i maleri, både fra egne kurser og fra højskolelivet.

  En af Hanne Bangs vigtigste kvaliteter som kunstner, er en veludviklet fornemmelse for aktuelle fænomener og væsentlige træk ved tiden, som hun iscenesætter på måder, der gør dem umulige ikke at forholde sig til.

  Denne evne er i sig selv bemærkelsesværdig, da der efterhånden ikke er grænser for, hvad mennesker er i stand til at ignorerer – selv om det foregår i deres egen baghave. Dette betyder dog ikke, at værkerne bliver entydige og moraliserende, men alene at man i mødet med værket bliver klar over, at noget vigtigt er på spil, og at vi for at nærme os dette ‘noget’ selv må træde ind på banen og deltage aktivt.

  En funktionsbeskrivelse af Hanne Bangs værker kunne således være: At præsentere mennesket for nye samtaleobjekter, for her igennem at inspirere til refleksion over centrale aspekter ved vor samtid.

  Læs mere om Hanne og hendes værker på

  Hannebang.com

  www.Hannebang-art.dk

  Vi er et erfarent hold af højskolefolk, der laver en højskole bygget på tårnhøj faglighed og ønsket om at gøre vores samfund til et bedre sted.

  Vi ser forskellighed og mangfoldighed som styrker og mener at det gør os stærkere. 

  Kontakt

  © Gram Højskole. Alle rettigheder forbeholdes.