Gastronomi

Elsker du at være kreativ, være ude i naturen og lave mad – så er Gastronomi noget for dig! 

TILMELDING

Forår 2025
20 uger: 02. feb. til 21. jun. 2025

Naturkraft - Højskole - Mad

Natur, mad og bæredygtighed

På Gastronomi kommer vi hele vejen rundt om natur, mad og bæredygtighed. Det kræver ingen forudsætninger at være med, du skal blot have lyst til at gå til maden, naturen og bæredygtighedsbegrebet med et åbent sind. 

Madlavning, smag og sanser

Mad handler om at se, føle, lytte og smage – hele oplevelsen af at spise. Det er nemlig en sanselig oplevelse. Du vil opleve at udvikle dit sanseapparat og forstå, at hvordan maden ser ud og lyder, betyder lige så meget som selve smagen. Du får forståelse for grundsmagene, så du derhjemme altid har styr på, HVAD det er din ret mangler.

Læs mere

Vi laver mad fra bunden

Du får udviklet din køkkenintuition og din mavefornemmelse for at lave mad fra bunden. Du vil lære at en opskrift er vejledende og dermed forstå, at fancy mad i virkeligheden slet ikke er så svært, men kun et spørgsmål om at udvikle dine smags-, lugte- og synssanser.  

Lær at lave billig mad – lækkert og bæredygtigt

I køkkenet vil du lære en masse om, hvordan du får mest muligt ud af dine råvarer, sådan at du, når du f.eks. er på SU, stadig kan spise godt, smagfuldt, sundt og bæredygtigt. Du lærer at økonomisere din kost og tænke cirkulært omkring mad, således at du bruger de råvarer, der måske ligner noget til skraldespanden og undgår madspil. 

Nordisk køkken

Vi arbejder mest med det nordiske køkken, da vi gerne vil benytte råvarer fra lokalområdet og vores egen køkkenhave – og bare rolig, den får du også fingrene i. Vi kommer også omkring det asiatiske og det italienske køkken, som vi skaber fra bunden af. Du får modet til at lave om på tingene og være kreativ og lære af dine fejl og på den måde styrke dine sanser og forståelse for mad. 

Bagning, surdej og fermentering.

Du kommer til at arbejde med bagning, surdej og fermentering. Du får et forhold til og en viden om at passe og pleje dine egne grundprodukter, der gør, at din basisbagning og fermentering er let tilgængelig og lækker. 

Hverdagskøkken

Vores køkken er med vilje ikke et industrikøkken med vilde maskiner. Vores køkken tager udgangspunkt i de redskaber, som man kan forvente de fleste har derhjemme. Dermed kan du bringe alt det, du lærer på højskolen med hjem.

Kost og sundhed

Vi taler om sundhed, og hvorfor det er vigtigt for vores krop og hjerne, at der er fedt til stede i vores kost for at få vigtige vitaminer og mineraler. Vi taler om, hvorfor det er godt eller skidt, at vi spiser de ting, vi finder på supermarkedernes hylder, og vi udfordrer tankegangen om, at man slet ikke må spise chips og slik, men skal nøjes med grøntsager. 

Vi tager stilling til den mad og de råvarer, som vi benytter. Vi ønsker at skabe et nyt forhold til mad, der ikke kun handler om at overleve, men også i høj grad handler om tilfredsstillelse.

Naturkraft madlavning

Bæredygtighed

Vi tager på sanketure i naturen og i havet. Når vi sanker, sikrer vi os, at der ikke er brugt ressourcer på at skabe råvaren. Det er naturens egen orden, der fremstiller dem, og det er lige inden for vores rækkevidde. Vi lærer at konservere vores råvarer, så vi  kan få smagfulde madoplevelser året rundt. På den måde slipper vi også for at købe varer i butikkerne, der bliver importeret langvejs fra.  

Læs mere

Ingen madspild

Råvarerne genbruger vi så meget som muligt, og det som ikke længere kan bruges, komposterer vi, så vi kan tilføre vores køkkenhave næring. Vi har stor respekt for vores omgivelser, og sørger eksempelvis for at koge fond og supper på hønseben og deslige – i respekt for at dyret har givet sit liv for vores skyld.  

Mad og klima på programmet

Du kommer til at forholde dig til den mad, vi laver. Vi kigger på de forskellige råvarers klimaaftryk og tager stilling til, hvilke råvarer, vi vil lægge i vores indkøbskurv. Vi kigger på, hvilke spændende projekter, der er ude i verden, hvor naturen er medskaber af bæredygtige løsninger. Vi sørger for at oplyse dig og klæde dig på til at træffe bæredygtige valg. Og du bestemmer naturligvis helt selv, hvilke du træffer. 

Produktion af mad

Vi besøger forskellige landbrug for at få en forståelse for, hvad bæredygtige løsninger kan være. Og om de ting vi betragter som bæredygtige fortsat vil være det om 10-20 år. Du vil møde forskellige mennesker med forskellige professioner og holdninger, som du kan stille spørgsmål – og måske endda de kritiske af slagsen.  

Selvforsyning

Vi taler om selvforsyning af foder til dyrene og genbrug af deres afføring. I Sønderjylland taler man om, at gødning ”dufter af penge”, fordi det har en kæmpe værdi, at man ikke skal købe kunstgødning, men kan genbruge dyrenes afføring som gødning. Du får indblik i, hvor mange eksperimenter, der skal til for at levere et bæredygtigt landbrug og bæredygtige råvarer. 

Gram Højskole er meget bæredygtige i vores tankegang og hverdag. Vi sorterer og genbruger materialer. At lave sin egen kompost til vores egen køkken- og urtehave er i høj grad bæredygtigt, og så har vi vores egne bier, der hjælper med biodiversiteten i de grønne områder på Gram Højskole. 

Natur og friluftsliv

I Gastronomi skal vi selvfølgelig forholde os til naturen. Vi tager ud og sanser naturen, og på den måde lærer vi, hvad vi skal lede efter i naturen, når vi f.eks. vil sanke svampe. Vi lever friluftlivet og er meget i naturen.  

Læs mere

Spis naturen

Vi kigger også på, hvad en simpel græsplæne har at byde på. Her er nemlig både mange spiselige og helende planter at finde. Du kommer til at få et indblik i, hvilke planter du kan bruge til hvad, og hvilke du absolut skal holde dig fra.

Vi skal også mærke naturen og træne vores sanser, så vi bliver dygtigere til at arbejde med vores underbevidsthed, fordi den fortæller os langt mere, end vi selv er bevidste om. I naturen lader vi underbevidstheden tale til os. 

Sæsonerne er definerende for vores aktiviteter i Gastronomi. Derfor er vi mere ude, når vi er i forsommeren, sommeren og efteråret og mere i køkkenet i de kolde og våde perioder. Vægtningen mellem køkken og natur er dog nogenlunde ligeligt fordelt gennem semestret. 

Kombinationen af mad, bæredygtighed og natur

Naturkraft er en kombination af mad, bæredygtighed og natur. Derfor kigger vi også på det primitive udekøkken, som egner sig godt til vandreture. Her skal vi lave pragtfulde måltider over bål eller ved at stege maden i jorden. 

Nanna glæder sig til at byde dig velkommen på Gastronomi.

bål
Underviser Nanna

Underviser

Din underviser er Nanna Hvidtved. Nanna er uddannet kok og ELSKER natur! I Nannas undervisning vil du opleve høj faglighed og seriøsitet i skøn kombination med humor og godt humør. Hun har stor fokus på at der i undervisningen skal være rum til at lære og udfolde sig. 

Underviser Nanna

Underviser

Din underviser er Nanna Hvidtved. Nanna er uddannet kok og ELSKER natur! I Nannas undervisning vil du opleve høj faglighed og seriøsitet i skøn kombination med humor og godt humør.

Elever udtaler

  • Martin

    Gastronomi

    “Jeg valgte at tage på højskole, fordi jeg gerne ville være en del af et fællesskab der havde til formål lige netop at være det: Et fællesskab. Alle der vælger at gå på højskole, er åbne for nye venskaber og relationer og det giver et helt specielt forhold mellem eleverne.”

    “Det bedste ved Gram Højskole er, hvor meget indflydelse vi får lov til at have på stedet. Vi har fx stået for indretning af baren og fællesstuen og plantningen af træer udenfor. Vi føler os set og hørt, når vi kommer med forslag og idéer.” 

  • Konrad

    Konrad

    Gastronomi

    “Det har været ubeskriveligt det hele, både de gode  og de mindre gode øjeblikke ser jeg kun tilbage på som noget positivt.”

    “Jeg vil virkelig af hele mit hjerte anbefale Gram Højskole – og jeg er ikke en person der siger sådanne ting ofte. Det har været helt fantastisk og især med virksomhedsordning.” 

  • Signe

    Keramik

    “Jeg valgte at tage på højskole, for at finde et frirum og lære mig selv bedre at kende. Jeg ville også gerne have muligheden for at fordybe mig i noget andet end skole eller arbejde!”

    “Det bedste ved Gram Højskole er menneskerne! Både lærerne og eleverne en lille men helt fantastisk flok madglade, kreative og fjollede ildsjæle.” 

  • Mille

    Gastronomi

    “Jeg valgte at tage på højskole, fordi jeg ville opleve noget i mit sabbatår udover at arbejde, samt lære nyt om mig selv, og noget jeg kan bruge senere i livet.”

    “Det bedste ved Gram Højskole er de venskaber vi danner på tværs af landet og alder. De nye færdigheder vi udvikler på linjefaget og valgfag og de dejlige omgivelser og byen.”

  • Hiroka

    Hiroka

    Keramik

    “I chose Gram Højskole, because I wanted to find what I like.”

    “When we had spare time, we playes volleyball and watched movies. The most cozy time is talking with my roomies in our room.”

  • YU

    Keramik

    “I chose to stay at Danish folk kigh school because i wanted to learn the language and at the same time become part of a community and help build a community.”

    “The best thing about Gram Højskole is the classes, and the flexibility and willingnes to accept international students. I also like that the students can arrange many things and have an impact on their own daily lives at the school.”

    Galleri

    • Naturkraft - Bål hygge Naturkraft - Bål hygge
    • Groentsager Groentsager
    • Naturkraft -Hotdogs spisning Naturkraft -Hotdogs spisning
    • Naturkraft bål Naturkraft bål
    • Friluftsliv,-outdoor,-natur,-madlavning,-selvforsyning---er-en-del-af-Gram-Højskole Friluftsliv,-outdoor,-natur,-madlavning,-selvforsyning---er-en-del-af-Gram-Højskole
    • Bennedict og Conrad Bennedict og Conrad
    • Naturkraft - Ude i naturen Naturkraft - Ude i naturen
    • køkken
køkken
    • kartofler kartofler

      Vi er et dynamisk og erfarent hold af højskolefolk, der laver højskole bygget på høj faglighed og ønsket om at skabe berigende møder mellem mennesker.

      Vi ser forskellighed og mangfoldighed som styrker og mener at det gør os stærkere. 

      Kontakt

      © Gram Højskole. Alle rettigheder forbeholdes.