Værkets foranderlighed – Musik og litteratur

Oplevelsen af fællessang og musik er en foranderlig størrelse. Sammen skal vi opleve og forundres over, hvordan det komplekse samspil mellem litteratur, musik, tid og rum påvirker hvordan vi oplever musik.

Salmesangen påvirkes af en kirke fyldt med muligheder, udfordringer og udvikling ligesom    betydningen af højskolesangbogens sange     både præges af tiden den er skrevet i, men ligeledes af den samtid den synges i.    

Hvad sker der når ateistiske tekster er med til forkyndelsen i en gudstjeneste og hvilken betydning har en tango i kirkerummet? Hvilken betydning har det, når ”Hvad er det, min Marie” bliver til ”Hvad er det, du min kære”? Kan vi skille sangen og komponistens personlige tragedier fra hinanden? Hvordan påvirkes vores forståelse af et foreviget værk, når dette værk fortolkes af en ny fortæller? Hvordan oplever vi sammen musikken, både som lytter eller deltager i fællessangens praksis?

Vi skal blive klogere på musikken, dens betydninger og vores egne oplevelser. Hvordan et værk ændrer sig over tid og sted.      

Gennem samspillet mellem alle de omkringliggende faktorer, som vi mennesker oplever kunsten ud fra, skal vi undersøge, hvordan samfundets strømninger kommer til syne f.eks. i kirkens salmetradition og højskolesangbogens tekster.

Kurset rummer fællessang, tekstlig- og melodisk analyse, diskussioner om tidens foranderlighed og samfundsstrømninger, samt plads til egne refleksioner over musik som fænomen.

En uge med højskoleånd og andre goder
Vi mødes hver morgen til spændende morgensamlinger om den Sønderjyske kulturarv, Grundtvig og meget andet godt. På introduktionsaftenen mødes vi til samtalesalon og hygger os med sang og snakke. På højskolesangaftenen bliver du ført længere ind i højskolesangbogens historie og sange.

På og omkring Gram Højskole
På Gram højskole har vi bl.a.et yogarum og vores eget fitnessrum, så du har mulighed for at kompensere lidt for kokkens gode mad. Det er også muligt at gå i tur i den smukke slotspark, tage en morgendukket i slotssøen, cykle en tur i skovene rundt omkring Gram. (Det er muligt at låne en cykel på Højskolen). I sommerhalvåret kan man desuden bade i Gram Friluftsbad mod en lille skilling.

Gram Slot
Som en del af højskoleopholdet tager vi på besøg på Gram Slot, hvor vi får en rundvisning og hører historien om, hvordan Sanne og Svend Brodersen købte det forfaldne slot og forvandlede det til et regionalt kulturfyrtårn og et at Danmarks største økologiske landbrug.

Gram Lergrav
For 10 mio. år siden var en stor del af Sønderjylland dækket af hav. I Gram har vi i sommerhalvåret netop adgang til at udforske den del af historien i det gamle lergrav, hvor rester af havdyr er bevaret, fordi de blev dækket af lag på lag af fint ler. Hvis du er heldig, kan du finde snegle- og muslingeskaller, søpindsvin og hajtænder, som du må tage med hjem.

Ekskursionen
Turen går til området i og omkring Ballum, hvor både Kresten Kold, Hans Adolf Brorson og Jens Rosendal har sat spor i mulden.

Christian Lorenzen fra Klægagergaard hopper på bussen og giver os en kulturhistorisk fortælling krydret med sjove og underfundige lokale anekdoter, mens vi kører rundt i området.
Bagefter kører vi til Klægagergaard, hvor vi  får en lille smagsprøve på og fortællingen om det sønderjyske kaffebord, det særlige kaffestel og gårdens historie.

På kurset serveres lækker mad morgen, middag og aften. I pauserne skifter vi henholdvis mellem frugt, kage og en småkage til aftenkaffen.

Vi slutter ugen med af med en festaften – med tilhørende festmenu. Køkkenet på Gram Højskole stiler efter høj kvalitet ned fokus på bæredygtighed, lokale råvarer og økologi.

Du er altid velkommen til at kontakte os for at høre mere om kurset. Ring på +45 2932 4557 eller send en mail til 
info@gramhojskole.dk

Uge 31

30. juli – 5. august 2023

Pris

Dobbeltværelse: 5000 kr.

Enkeltværelse: 5500 kr.

Dagelev: 4500 kr.

Eventuelle rabatter kan ikke kombineres.

Christian B. Nielsen

Christian Borup Nielsen er uddannet ved Aarhus Universitet med en kandidatgrad i historie og musikvidenskab, med speciale i mødet med de moderne salmer. Han er underviser i historie, religion, samfundsfag og musik, og bruger sit musiske virke både i det klassiske- og rytmiske repertoire. Han har arbejdet med musikledelse og performance i en bred pallet af konstellationer, herunder; korleder, kirkesanger, booker og livemusiker.

Vi er et dynamisk og erfarent hold af højskolefolk, der laver højskole bygget på høj faglighed og ønsket om at skabe berigende møder mellem mennesker.

Vi ser forskellighed og mangfoldighed som styrker og mener at det gør os stærkere. 

Kontakt

© Gram Højskole. Alle rettigheder forbeholdes.