Dette kursus er for dig der drømmer om skabe smukke tekstiler til pynt og brug – helt enkelt og ved brug af dine garnrester, som alligevel ligger os samler støv. Vi skal arbejde med teknikkerne punch needle, tufting, rya og viklebilleder samtidigt med at vi dvæler ved den glæde og det mentale velvære, som det giver at arbejde med hænderne.
Punch neddle og tufting er to teknikker, som minder meget om hinanden og som havde en storhedstid i 70’erne. Det er en teknik, hvor man “maler” med sit garn, som fik en renæssance fra 2018, hvor flere DIY’ere og kunstnere begyndte kreere deres egne tæpper på denne måde. Nu er det alle vegne og på youtube kan man hurtigt kunne fortabe sig i de mange videoer, hvor der skabes de smukkeste tæpper.
Rya var det ikke det morfar sad og lavede? Jo, men det kan også gøres helt anderledes. Vores øvelser med viklebilleder, vil ændre dit syn på farver. Glæd dig til denne meget enkle øvelse, der har stor effekt.
Teknikkerne lyder måske avancerede, men det er de på ingen måde. Kursets mission er at vise, at håndværk og håndarbejde ikke behøver at være hverken svært og kompliceret eller dyrt, men at man med enkle teknikker og genbrug af materialer kan lave lækre og smukke genstande.
Det kræver ingen forudsætninger at være med. Du skal bare huske alle dine garnrester – og har du ikke nogen, finder vi nogen til dig. Vi arbejder både med hånden og med ånden og minder os selv om, at håndarbejdet ikke kun handler om et flot produkt, men også om glæden ved processen.
En uge med højskoleånd og andre goder
Vi mødes hver morgen til spændende morgensamlinger om den Sønderjyske kulturarv, Grundtvig og meget andet godt. På introduktionsaftenen mødes vi til samtalesalon og hygger os med sang og snakke. På højskolesangaftenen bliver du ført længere ind i højskolesangbogens historie og sange.
På og omkring Gram Højskole
På Gram højskole har vi bl.a. vores eget fitnessrum, så du har mulighed for at kompensere lidt for kokkens gode mad. Det er også muligt at gå i tur i den smukke slotspark, tage en morgendukket i slotssøen, cykle en tur i skovene rundt omkring Gram. (Det er muligt at låne en cykel på Højskolen). I sommerhalvåret kan man desuden bade i Gram Friluftsbad mod en lille skilling.
Gram Slot
Som en del af højskoleopholdet tager vi på besøg på Gram Slot, hvor vi får en rundvisning og hører historien om, hvordan Sanne og Svend Brodersen købte det forfaldne slot og forvandlede det til et regionalt kulturfyrtårn og et at Danmarks største økologiske landbrug.
Gram Lergrav
For 10 mio. år siden var en stor del af Sønderjylland dækket af hav. I Gram har vi i sommerhalvåret netop adgang til at udforske den del af historien i det gamle lergrav, hvor rester af havdyr er bevaret, fordi de blev dækket af lag på lag af fint ler. Hvis du er heldig, kan du finde snegle- og muslingeskaller, søpindsvin og hajtænder, som du må tage med hjem.
Ekskursionen
Turen går til området i og omkring Ballum, hvor både Kresten Kold, Hans Adolf Brorson og Jens Rosendal har sat spor i mulden.
Christian Lorenzen fra Klægagergaard hopper på bussen og giver os en kulturhistorisk fortælling krydret med sjove og underfundige lokale anekdoter, mens vi kører rundt i området.
Bagefter kører vi til Klægagergaard, hvor vi får en lille smagsprøve på og fortællingen om det sønderjyske kaffebord, det særlige kaffestel og gårdens historie.
På kurset serveres lækker mad morgen, middag og aften. I pauserne skifter vi henholdvis mellem frugt, kage og en småkage til aftenkaffen.
Vi slutter ugen med af med en festaften – med tilhørende festmenu. Køkkenet på Gram Højskole stiler efter høj kvalitet ned fokus på bæredygtighed, lokale råvarer og økologi.
Du er altid velkommen til at kontakte os for at høre mere om kurset. Ring på +45 2932 4557 eller send en mail til info@gramhojskole.dk
Pris
Dobbeltværelse: 5000 kr.
Enkeltværelse: 5500 kr.
Dagelev: 4500 kr.
Eventuelle rabatter kan ikke kombineres.
Birgitte er uddannet håndarbejdslærer og har i mange år vævet hos væverske Hanne Klamer i Sorø. Sideløbende har hun drevet Væveværkstedet. Efter en pause fra håndarbejdet, hvor Birgitte har arbejdet med ledelse, føltes hendes hjerne slidt og det fik Birgitte til at vende tilbage til håndens arbejde. Med et særlig interesse i de mentale sundhedseffekter af at arbejde med hænderne – også kaldet craft psykologi .
Nu driver Birgitte sin egen virksomhed ‘Simpelt Håndværk’ og underviser på fuldtid, dels fra hendes lokaler i Sorø og på højskoler og mange andre steder rundt i landet.
For Birgitte er det vigtigt, at hendes håndarbejde altid er en kilde til glæde og inspiration. Og at have en anerkendelse af at de udfordringer, som man møder i sit håndarbejde også er en del af den kreative proces. Det mærkes meget tydeligt i det kick og flow, som opstår i en, når udfordringen finder sin løsning.
Vi er et erfarent hold af højskolefolk, der laver en højskole bygget på tårnhøj faglighed og ønsket om at gøre vores samfund til et bedre sted.
Vi ser forskellighed og mangfoldighed som styrker og mener at det gør os stærkere.
© Gram Højskole. Alle rettigheder forbeholdes.