Naturkraft

På Naturkraft kommer vi hele vejen rundt om natur, mad og bæredygtighed. Det kræver ingen forudsætninger at være med, du skal blot have lyst til at gå til maden, naturen og bæredygtighedsbegrebet med et åbent sind. 

Madlavning, smag og sanser

Mad handler om at se, føle, lytte og smage – hele oplevelsen af at spise. Det er nemlig en sanselig oplevelse. Du vil opleve at udvikle dit sanseapparat og forstå, at hvordan maden ser ud og lyder, betyder lige så meget som selve smagen. Du får forståelse for grundsmagene, så du derhjemme altid har styr på, HVAD det er din ret mangler.  

Vi laver mad fra bunden

Du får udviklet din køkkenintuition og din mavefornemmelse for at lave mad fra bunden. Du vil lære at en opskrift er vejledende og dermed forstå, at fancy mad i virkeligheden slet ikke er så svært, men kun et spørgsmål om at udvikle dine smags-, lugte- og synssanser.  

Lær at lave billig mad – lækkert og bæredygtigt

I køkkenet vil du lære en masse om, hvordan du får mest muligt ud af dine råvarer, sådan at du, når du f.eks. er på SU, stadig kan spise godt, smagfuldt, sundt og bæredygtigt. Du lærer at økonomisere din kost og tænke cirkulært omkring mad, således at du bruger de råvarer, der måske ligner noget til skraldespanden og undgår madspil 

Nordisk køkken

Vi arbejder mest med det nordiske køkken, da vi gerne vil benytte råvarer fra lokalområdet og vores egen køkkenhave – og bare rolig, den får du også fingrene i. Vi kommer også omkring det asiatiske og det italienske køkken, som vi skaber fra bunden af. Du får modet til at lave om på tingene og være kreativ og lære af dine fejl og på den måde styrke dine sanser og forståelse for mad. 

Bagning, surdej og fermentering.

Du kommer til at arbejde med bagning, surdej og fermentering. Du får et forhold til og en viden om at passe og pleje dine egne grundprodukter, der gør, at din basisbagning og fermentering er let tilgængelig og lækker. 

Hverdagskøkken

Vores køkken er med vilje ikke et industrikøkken med vilde maskiner. Vores køkken tager udgangspunkt i de redskaber, som man kan forvente de fleste har derhjemme. Dermed kan du bringe alt det, du lærer på højskolen med hjem. 

Det bedste ved Gram Højskole er de venskaber vi danner på tværs af landet og alder. De nye færdigheder vi udvikler på linjefaget Naturkraft og valgfagene, og de dejlige omgivelser og byen

– Mille 20 år, foråret 2022

Kost og sundhed

Vi taler om sundhed, og hvorfor det er vigtigt for vores krop og hjerne, at der er fedt til stede i vores kost for at få vigtige vitaminer og mineraler. Vi taler om, hvorfor det er godt eller skidt, at vi spiser de ting, vi finder på supermarkedernes hylder, og vi udfordrer tankegangen om, at man slet ikke må spise chips og slik, men skal nøjes med grøntsager. 

Vi tager stilling til den mad og de råvarer, som vi benytter. Vi ønsker at skabe et nyt forhold til mad, der ikke kun handler om at overleve, men også i høj grad handler om tilfredsstillelse.  

Bæredygtighed 

Vi tager på sanketure i naturen og i havet. Når vi sanker, sikrer vi os, at der ikke er brugt ressourcer på at skabe råvaren. Det er naturens egen orden, der fremstiller dem, og det er lige inden for vores rækkevidde. Vi lærer at konservere vores råvarer, så vi  kan få smagfulde madoplevelser året rundt. På den måde slipper vi også for at købe varer i butikkerne, der bliver importeret langvejs fra.  

Ingen madspild

Råvarerne genbruger vi så meget som muligt, og det som ikke længere kan bruges, komposterer vi, så vi kan tilføre vores køkkenhave næring. Vi har stor respekt for vores omgivelser, og sørger eksempelvis for at koge fond og supper på hønseben og deslige – i respekt for at dyret har givet sit liv for vores skyld.  

Mad og klima på programmet

Du kommer til at forholde dig til den mad, vi laver. Vi kigger på de forskellige råvarers klimaaftryk og tager stilling til, hvilke råvarer, vi vil lægge i vores indkøbskurv. Vi kigger på, hvilke spændende projekter, der er ude i verden, hvor naturen er medskaber af bæredygtige løsninger. Vi sørger for at oplyse dig og klæde dig på til at træffe bæredygtige valg. Og du bestemmer naturligvis helt selv, hvilke du træffer. 

Produktion af mad

Vi besøger forskellige landbrug for at få en forståelse for, hvad bæredygtige løsninger kan være. Og om de ting vi betragter som bæredygtige fortsat vil være det om 10-20 år. Du vil møde forskellige mennesker med forskellige professioner og holdninger, som du kan stille spørgsmål – og måske endda de kritiske af slagsen.  

Selvforsyning

Vi taler om selvforsyning af foder til dyrene og genbrug af deres afføring. I Sønderjylland taler man om, at gødning ”dufter af penge”, fordi det har en kæmpe værdi, at man ikke skal købe kunstgødning, men kan genbruge dyrenes afføring som gødning. Du får indblik i, hvor mange eksperimenter, der skal til for at levere et bæredygtigt landbrug og bæredygtige råvarer. 

Gram Højskole er meget bæredygtige i vores tankegang og hverdag. Vi sorterer og genbruger materialer. At lave sin egen kompost til vores egen køkken- og urtehave er i høj grad bæredygtigt, og så har vi vores egne bier, der hjælper med biodiversiteten i de grønne områder på Gram Højskole. 

Natur og friluftsliv

I Naturkraft skal vi selvfølgelig forholde os til naturen. Vi tager ud og sanser naturen, og på den måde lærer vi, hvad vi skal lede efter i naturen, når vi f.eks. vil sanke svampe. Vi lever friluftlivet og er meget i naturen. Du kan også vælge friluftsliv, som valgfag. 

Spis naturen

Vi kigger også på, hvad en simpel græsplæne har at byde på. Her er nemlig både mange spiselige og helende planter at finde. Du kommer til at få et indblik i, hvilke planter du kan bruge til hvad, og hvilke du absolut skal holde dig fra.  

Vi skal også mærke naturen og træne vores sanser, så vi bliver dygtigere til at arbejde med vores underbevidsthed, fordi den fortæller os langt mere, end vi selv er bevidste om. I naturen lader vi underbevidstheden tale til os. 

Sæsonerne er definerende for vores aktiviteter i Naturkraft. Derfor er vi mere ude, når vi er i forsommeren, sommeren og efteråret og mere i køkkenet i de kolde og våde perioder. Vægtningen mellem køkken og natur er dog nogenlunde ligeligt fordelt gennem semestret. 

Kombination af mad, bæredygtighed og natur

Naturkraft er en kombination af mad, bæredygtighed og natur. Derfor kigger vi også på det primitive udekøkken, som egner sig godt vandreture. Her skal vi lave pragtfulde måltider over bål eller ved at stege maden i jorden. 

Nanna glæder sig til at byde dig velkommen på Naturkraft.

I vores køkken har vi selvfølgelig også et langt spisebord, hvor vi skal spise, smage og tale sammen. Vi skal dele vores meninger og debattere alt og intet

– Nanna Hvidtved, underviser på Naturkraft

TILMELDING

Vælg mellem:

Foråret 2023

20 uger: 5. feb. til 24. jun. 2023

12 uger: 2. apr. til  24. jun. 2023

Efteråret 2023

18 uger: 13. aug. til 16. dec. 2023.

13 uger: 19. sep. til 16. dec. 2023.

Glæd dig til at smage, spise og debattere. I tæt samarbejde med Gram Slot går turen ud i marken, hvorefter vi lander hjemme ved langbordet på højskolen.

Besøg skolen – og se om det er noget for dig!

Overvejer du et ophold, så tøv ikke med at kontakte os. Ring til forstander Gert Møller Jensen på 3145 41 55 eller skriv til info@gramhojskole.dk.

Vi giver en rundvisning og en frokost på skolen, så du får mulighed for at mærke højskolestemningen og se dit måske kommende hjem.

Underviser

Din underviser er Nanna Hvidtved. Nanna er uddannet kok og ELSKER natur! I Nannas undervisning vil du opleve høj faglighed og seriøsitet  i skøn kombination med humor og godt humør.

Hverdagen

Vi starter altid med et et oplæg. Derefter tager vi på ekskursion eller deler vi os ud i grupper og arbejder med madlavning. Alle får fingrene i råvarerne og redskaberne. Du får nogle rammer at arbejde indenfor, og derefter vil din underviser vejlede dig i dine valg. Du kommer til at arbejde med at brainstorme og prøve tingene af. Og bliver det ikke helt som ønsket, kan vi altid spise maden fra vores gode, bæredygtige køkken. Vi arbejder med andre ord med praksis og med udvikling, hvor vi måske endda laver en folder eller bog om mad, natur og bæredygtighed. 

Vi er et erfarent hold af højskolefolk, der laver en højskole bygget på tårnhøj faglighed og ønsket om at gøre vores samfund til et bedre sted.

Vi ser forskellighed og mangfoldighed som styrker og mener at det gør os stærkere. 

Kontakt

© Gram Højskole. Alle rettigheder forbeholdes.