• Kurvehåndværk
  • Kurvehåndværk
  • Kurvehåndværk
  • Kurvehåndværk
  • Kurvehåndværk
  • Kurvehåndværk

Kurvehåndværk – barkflet, løbbinding og nålebinding

Vær med til en uge, hvor vi med vores flettende hænder udforsker og udformer forskellige kurve teknikker og materialer – både naturens eget og genbrugsmateriale.

Først på ugen skal vi flette nordisk flet i pilebark. Du kommer til at prøve kræfter med processen fra at afbarke friske pile kæppe til at flette en fin lille barkkurv i nordisk flet. Du lærer barken at kende som materiale, at håndtere værktøjet og en fletteteknik der har mange anvendelsesmuligheder.

Vi arbejder også med løbbinding, også kaldet spiralteknik, kendt i Danmark tilbage fra bronzealderen. Fundamentet til en kurv i løbbinding er sjælen, som er et stabilt tov, materialet i kurven. Teknikken er brugt i sivsko, bundet af halm/siv. Tovet fremstilles af genbrugsmaterialer og du kan eksperimenterer med tekstilstrimler, bobleplast, kraftigt garn m.m. Vi vil have en mere legende og eksperimenterende tilgang.

Endelig skal vi arbejde med nålebinding, en tekstilteknik herhjemme kendt tilbage fra bronzealderen. Anvendt til kurve giver den andre muligheder, vi binder i ledning eller metaltråd.

Hvis du selv har materialer, du kunne tænker dig at eksperimenterer med, i løb eller nålebindingsteknikken, så tag dem endelig med. Måske har du adgang til gummislange, uspundet uld eller særligt tovværk, som kan bruges til sjæl. Papirgarn eller interessant snor til at binde med, (ca.6 meter). Husk jo mindre glat, jo nemmere at arbejde med.

Til nålebinding kan bruges, ledning eller metaltråd 2-3 mm i diameter.

Kurset giver dig mulighed for at snuse til teknikker, at arbejde kreativt og du tilegner dig færdigheder, som efterfølgende kan bruges på egen hånd.

En uge med højskoleånd og andre goder
Vi mødes hver morgen til spændende morgensamlinger om den Sønderjyske kulturarv, Grundtvig og meget andet godt. På introduktionsaftenen mødes vi til samtalesalon og hygger os med sang og snakke. På højskolesangaftenen bliver du ført længere ind i højskolesangbogens historie og sange.

På og omkring Gram Højskole
På Gram højskole har vi bl.a.et yogarum og vores eget fitnessrum, så du har mulighed for at kompensere lidt for kokkens gode mad. Det er også muligt at gå i tur i den smukke slotspark, tage en morgendukket i slotssøen, cykle en tur i skovene rundt omkring Gram. (Det er muligt at låne en cykel på Højskolen). I sommerhalvåret kan man desuden bade i Gram Friluftsbad mod en lille skilling.

Gram Slot
Som en del af højskoleopholdet tager vi på besøg på Gram Slot, hvor vi får en rundvisning og hører historien om, hvordan Sanne og Svend Brodersen købte det forfaldne slot og forvandlede det til et regionalt kulturfyrtårn og et at Danmarks største økologiske landbrug.

Gram Lergrav
For 10 mio. år siden var en stor del af Sønderjylland dækket af hav. I Gram har vi i sommerhalvåret netop adgang til at udforske den del af historien i det gamle lergrav, hvor rester af havdyr er bevaret, fordi de blev dækket af lag på lag af fint ler. Hvis du er heldig, kan du finde snegle- og muslingeskaller, søpindsvin og hajtænder, som du må tage med hjem.

Ekskursionen
Turen går til området i og omkring Ballum, hvor både Kresten Kold, Hans Adolf Brorson og Jens Rosendal har sat spor i mulden.

Christian Lorenzen fra Klægagergaard hopper på bussen og giver os en kulturhistorisk fortælling krydret med sjove og underfundige lokale anekdoter, mens vi kører rundt i området.
Bagefter kører vi til Klægagergaard, hvor vi  får en lille smagsprøve på og fortællingen om det sønderjyske kaffebord, det særlige kaffestel og gårdens historie.

På kurset serveres lækker mad morgen, middag og aften. I pauserne skifter vi henholdvis mellem frugt, kage og en småkage til aftenkaffen.

Vi slutter ugen med af med en festaften – med tilhørende festmenu. Køkkenet på Gram Højskole stiler efter høj kvalitet ned fokus på bæredygtighed, lokale råvarer og økologi.

Materialeudgifter er ikke inkluderet i prisen.

Du er altid velkommen til at kontakte os for at høre mere om kurset. Ring på +45 2932 4557 eller send en mail til 
info@gramhojskole.dk

Uge 25

18. juni – 24. juni 2023

Pris

Dobbeltværelse: 5000 kr.

Enkeltværelse: 5500 kr.

Dagelev: 4500 kr.

Eventuelle rabatter kan ikke kombineres.

Mette LIndström

Mette har altid arbejdet kreativt med mine hænder i mange materialer. Mette egen indgang til flet udspringer af erfaring med pileflet, og dermed også brug af pilebark. Mette høster selv pilestokke som barken skrælles af tørres og flettes med. Det er fantastisk inspirerende materiale at arbejde med. Med hænderne og få stykker værktøj, skabes et smukt og brugbart produkt.

Dertil kommer så lysten til at udfordre og forme af forskellige andre materialer, såvel hentet direkte fra naturen, som fra genbrug. Ledninger, gummi, papir, siv og tekstil – mulighederne er nærmest uendelige. 

Vi er et erfarent hold af højskolefolk, der laver en højskole bygget på tårnhøj faglighed og ønsket om at gøre vores samfund til et bedre sted.

Vi ser forskellighed og mangfoldighed som styrker og mener at det gør os stærkere. 

Kontakt

© Gram Højskole. Alle rettigheder forbeholdes.