Kunst i en grænseegn – Nordslesvig

Kunst har til alle tider været identitetsskabende – ikke mindst i grænseegne. Dette kursus går tæt på kunsten i Nordslesvig, som Sønderjylland er en del af.
Vi skal ud af huset. Ud at se hvordan kunsten gennem tiden har haft en vigtig betydning for en grænseegn som Sønderjylland. Hvordan spændinger, usagte og forbudte meninger er kommet til udtryk gennem kunsten. Især tiden hvor Sønderjylland var under preussisk herredømme (1864-1920) vil vi beskæftige os med.

Vi besøger de vigtigste museer i Nordslesvig/Sønderjylland. Ser, hører og oplever helt tæt på, hvordan kunsten har flettet sig ind i den sønderjyske historie og har været med til at danne og fortælle den.
Men grænseegnskunst er andet og mere end fortidens kunstudtryk. Vi stiller også skarpt på nutidskunsten og undersøger, hvorfor rendyrket sønderjysk kunst og kultur har en opblomstringstid i disse år? Det gælder både inden for musik, film og gastronomi.

Glæd dig til en uge med kunsten i centrum. Men glæd dig også til en uge med foredrag, sang, film, snak & hygge og ikke mindst god mad, tilberedt af mange lokale økologiske råvarer.  

At være på Gram Højskole er også at møde nye mennesker, hygge sig og spise god mad med råvarer.

En uge med højskoleånd og andre goder
Vi mødes hver morgen til spændende morgensamlinger om den Sønderjyske kulturarv, Grundtvig og meget andet godt. På introduktionsaftenen mødes vi til samtalesalon og hygger os med sang og snakke. På højskolesangaftenen bliver du ført længere ind i højskolesangbogens historie og sange.

På og omkring Gram Højskole
På Gram højskole har vi bl.a.et yogarum og vores eget fitnessrum, så du har mulighed for at kompensere lidt for kokkens gode mad. Det er også muligt at gå i tur i den smukke slotspark, tage en morgendukket i slotssøen, cykle en tur i skovene rundt omkring Gram. (Det er muligt at låne en cykel på Højskolen). I sommerhalvåret kan man desuden bade i Gram Friluftsbad mod en lille skilling.

Gram Slot
Som en del af højskoleopholdet tager vi på besøg på Gram Slot, hvor vi får en rundvisning og hører historien om, hvordan Sanne og Svend Brodersen købte det forfaldne slot og forvandlede det til et regionalt kulturfyrtårn og et at Danmarks største økologiske landbrug.

Ekskursionen
Turen går til området i og omkring Ballum, hvor både Kresten Kold, Hans Adolf Brorson og Jens Rosendal har sat spor i mulden.

Christian Lorenzen fra Klægagergaard hopper på bussen og giver os en kulturhistorisk fortælling krydret med sjove og underfundige lokale anekdoter, mens vi kører rundt i området.
Bagefter kører vi til Klægagergaard, hvor vi  får en lille smagsprøve på og fortællingen om det sønderjyske kaffebord, det særlige kaffestel og gårdens historie.

På kurset serveres lækker mad morgen, middag og aften. I pauserne skifter vi henholdvis mellem frugt, kage og en småkage til aftenkaffen.

Vi slutter ugen med af med en festaften – med tilhørende festmenu. Køkkenet på Gram Højskole stiler efter høj kvalitet ned fokus på bæredygtighed, lokale råvarer og økologi.

Du er altid velkommen til at kontakte os for at høre mere om kurset. Ring på +45 2932 4557 eller send en mail til info@gramhojskole.dk

Skema er vejledende med forbehold for ændringer.

Grænseegn skema

Uge 45

5.-11. november 2023

Pris

Dobbeltværelse: 5000 kr.

Enkeltværelse: 5500 kr.

Dagelev: 4500 kr.

Eventuelle rabatter kan ikke kombineres.

Vi er et erfarent hold af højskolefolk, der laver en højskole bygget på tårnhøj faglighed og ønsket om at gøre vores samfund til et bedre sted.

Vi ser forskellighed og mangfoldighed som styrker og mener at det gør os stærkere. 

Kontakt

© Gram Højskole. Alle rettigheder forbeholdes.