Kreativ skrivning – Den indre og ydre rejse

Rejsedagbogen er en ældgammel genre, fortællingen om rejsen er et ældgammelt narrativ, og rejsen er en ældgammel metafor. I dens formaliserede form har rejseberetningen været med til at udvide horisonten for mange, der ellers ikke havde adgang til selv at rejse, den har været en adgang til at opleve fremmede kulturer uden at flytte sig. Rejseberetningen er ofte forbundet med heltenarrativet – den kan tage form som robinsonaden, som science-fiction, eller vi ser den i den klassiske aktantmodel i formlen ud-hjem-ud, hvor hovedpersonen drager ud i verden og vender klogere hjem.

I dag taler vi om at rejse mere bæredygtigt, måske helt holde op med at rejse, og derfor kan rejsen nu ændre sig til at blive noget mere lokalt eller en indre bevægelse, hvor det ikke er nødvendigt fysisk at bevæge sig nogen steder. Der er de mentale rejser tilbage i tiden, via egne eller andres minder. Der er rejsen fra by til land, eller omvendt. Eller rejsen ned gennem ens egen families rødder.

Vi vil på kurset udfolde de fortællinger, der bor i os og få redskaber til, hvordan vi inviterer læseren med på denne indre rejse. Men vi vil også rejse ind i en anden person og undersøge, hvordan verden opleves herfra. I fiktionen er det meste muligt – at rejse i tid, at rejse fra sin egen krop og ind i en andens, for at opleve, hvordan verden opleves derfra.

At rejse er også forbundet med at bevæge sig. Her vil vi undersøge, hvad det gør ved sproget at rejse sig, at sætte kroppen i bevægelse og flytte sig for en stund – men bare rolig, alle kan være med.

På dette kursus øver du dig i at skærpe dit sprog, og du får udfordret din litterære stemme. Først og fremmest skal vi skrive. Vi laver en lang række skriveøvelser, der pirrer din nysgerrighed, inspirerer og hjælper dig med at finde dit eget sprog. Men vi skal også læse hinandens tekster med udgangspunkt i det, vi kalder ’prima vista-tekstlæsning’, der i al sin enkelhed går ud på at blive bedre til at analysere og fortolke den tekst, vi sidder med foran os. Jo bedre du bliver til at læse andres tekster, jo bedre bliver du til at læse dig selv.

En uge med højskoleånd og andre goder
Vi mødes hver morgen til spændende morgensamlinger om den Sønderjyske kulturarv, Grundtvig og meget andet godt. På introduktionsaftenen mødes vi til samtalesalon og hygger os med sang og snakke. På højskolesangaftenen bliver du ført længere ind i højskolesangbogens historie og sange.

På og omkring Gram Højskole
På Gram højskole har vi bl.a.et yogarum og vores eget fitnessrum, så du har mulighed for at kompensere lidt for kokkens gode mad. Det er også muligt at gå en tur i den smukke slotspark, tage en morgendukkert i slotssøen, cykle en tur i skovene rundt omkring Gram. (Det er muligt at låne en cykel på Højskolen). I sommerhalvåret kan man desuden bade i Gram Friluftsbad mod en lille skilling.

Gram Slot
Som en del af højskoleopholdet tager vi på besøg på Gram Slot, hvor vi får en rundvisning og hører historien om, hvordan Sanne og Svend Brodersen købte det forfaldne slot og forvandlede det til et regionalt kulturfyrtårn og et at Danmarks største økologiske landbrug.

Ekskursionen – Gram Lergrav eller Klæagergaard
Gram Lergrav: For 10 mio. år siden var en stor del af Sønderjylland dækket af hav. I Gram har vi i sommerhalvåret netop adgang til at udforske den del af historien i det gamle lergrav, hvor rester af havdyr er bevaret, fordi de blev dækket af lag på lag af fint ler. Hvis du er heldig, kan du finde snegle- og muslingeskaller, søpindsvin og hajtænder, som du må tage med hjem.

Vi slutter af med kaffe og kage på ved Gram Slot. 

Klæagergaard: Turen går til området i og omkring Ballum, hvor både Kresten Kold, Hans Adolf Brorson og Jens Rosendal har sat spor i mulden.

Christian Lorenzen fra Klægagergaard hopper på bussen og giver os en kulturhistorisk fortælling krydret med sjove og underfundige lokale anekdoter, mens vi kører rundt i området.
Bagefter kører vi til Klægagergaard, hvor vi  får en lille smagsprøve på og fortællingen om det sønderjyske kaffebord, det særlige kaffestel og gårdens historie.

Generelt

På kurset serveres lækker mad morgen, middag og aften. I pauserne skifter vi henholdsvis mellem frugt, kage og en småkage til aftenkaffen.

Vi slutter ugen af med en festaften – med tilhørende festmenu. Køkkenet på Gram Højskole stiler efter høj kvalitet med fokus på bæredygtighed, lokale råvarer og økologi.

Du er altid velkommen til at kontakte os for at høre mere om kurset. Ring på +45 2932 4557 eller send en mail til info@gramhojskole.dk

Skema er vejledende med forbehold for ændringer.

Uge 15

7. – 13. april 2024

Pris

Dobbeltværelse: 5000 kr.

Enkeltværelse: 6000 kr.

Dagelev: 4500 kr.

Eventuelle rabatter kan ikke kombineres.

Sofie Aaby

Sofie Aaby

Sofie Risager Aaby har sin faglige baggrund i dramaturgi og Nordisk sprog og litteratur på Aarhus Universitet, samt diverse skrivekurser- og uddannelser.

Sofie er optaget af sprogets mangfoldighed og har beskæftiget sig med tekst i mange formater, herunder dramatik, poetry slam, essay-skrivning, tekstforfatning og skønlitterær

skrivning. Med sit poetry slam har hun optrådt et væld af steder: herunder i Folketinget, på Børsen, på Horsens ny Teater og til Kulturmødet i Mors.

Med sig har hun en stor forståelse for at skabe et trygt, kreativt rum – for at skabe god grobund for skrivelysten – og for at anvende effektive skriveøvelser til at skærpe og levendegøre sproget.

Vi er et erfarent hold af højskolefolk, der laver en højskole bygget på tårnhøj faglighed og ønsket om at gøre vores samfund til et bedre sted.

Vi ser forskellighed og mangfoldighed som styrker og mener at det gør os stærkere. 

Kontakt

© Gram Højskole. Alle rettigheder forbeholdes.