Keramik

Keramik er et fag, hvor du kommer til at udvikle dig og flytte dig som menneske. Du arbejder med kunstudtryk, designtraditioner og teknik – alt sammen med leret som omdrejningspunkt.

Keramik gir ro og fordybelse

Som keramikelev får du mulighed for ro og fordybelse. Du vil finde dig selv på en ny måde, og du vil opleve at være meget i kontakt med dig selv og dit sanseapparat. På det håndværksmæssige plan vil du opleve, at du er god til noget, og du kan se din egen udvikling og rejse i de fysiske og konkrete genstande du skaber under dit ophold.

Vi står sammen også når det kikser

I keramikundervisningen bliver du en del af et interessefællesskab, som er stimulerende og motiverende for din udvikling og kreative inspiration. På holdet deler vi glæden ved keramikken med hinanden. Vi skaber et rum, hvor vi har det sjovt og lærer med og af hinanden. Vi trøster også hinanden, når ovnen åbnes og alt er gået galt. Processerne i keramik kan være uforudsigelige, og du vil opleve at værker går tabt. Vi skaber et stærkt og trygt fællesskab, hvor vi kan spejle os hinanden, hver enten det er vores fælles interesse eller de processer, som vi oplever.

På Keramik arbejder vi med at skabe brugsgenstande der kræver præcision, skarphed og brugervenlighed – men vi arbejder i ligeså høj grad med det kunstneriske udtryk, der gemmer sig i leret.

Forskellige teknikker – forskellige udtryk

Din udvikling præges også, fordi du bliver konfronteret med din egen smag og måde at arbejde på i relation til de andre elever i rummet. Du lærer at arbejde med den inspiration, du får fra de andre. Og måske er den inspiration noget, du slet ikke havde forestillet dig.

Du kommer til at udfolde dig og dit kreative væsen i fællesskabet. Sammen udforsker vi, hvordan forskellige teknikker kan skabe forskellige udtryk og former. Grundlæggende er leret det samme, men det kan udfolde sig på mange forskellige måder afhængig af redskabsvalg og arbejdstilgang.

Pottemager?

Målet er ikke, at du er pottemager, når du forlader højskolen. I stedet vil du have en masse baggrundsviden, der gør dig i stand til at arbejde videre med keramik. Målet bliver altså at finde ud af, hvad er det for en måde, du arbejder bedst på. Du får et bredt kendskab til, hvordan du kan arbejde med materialet, så du kan spore dig ind på, hvad du synes er sjovest, og hvad du måske godt kunne tænke dig at dyrke, når du er færdig på højskolen.

Teknikker i keramik

Du kommer til at lære mange forskellige teknikker, heriblandt Pinching.

Pinching

Her får du en god fornemmelse af leret, og hvordan det reagerer, når du arbejder med det i hånden. Du får en forståelse for, hvad det gør, når leret tørrer for hurtigt, eller hvad der sker, hvis du trykker for hårdt.

Pinching giver dig en masse god baggrundsviden og gode forudsætninger for at arbejde videre med de efterfølgende teknikker. Teknikken er også velegnet til at skabe skulpturelle værker, og så har det et helt særegent udtryk, da teknikken efterlader spor af dine hænder. Her vil du skabe en unika kop eller vase.

Pladeteknik

Pladeteknikken er anderledes, fordi du ikke er i berøring med leret på samme måde. Her arbejder vi med at rulle leret ud i plader, som du kan sætte sammen i alle mulige former, som mange andre teknikker ikke tillader dig. Du kan lave høje vaser, tallerkner og andre brugsgenstande.

Støbning

Du kommer til at lære at støbe ud fra form. Denne teknik kan være ganske befriende, da det vil føles lidt mindre udfordrende.

Kurinuki

Kurinuki er en japansk udhulningsmetode. Udtrykket er langt mere rustikt, og vi kommer her til at tale om, hvad udtryk i virkeligheden er. Hvilke udtryk kan vi hver især godt lide? Og hvorfor kan vi godt lide dem? Hvad betyder udtryk egentlig for vores smag, når vi eksempelvis kigger på en helt perfekt drejet skål og en tilsvarende Kurinuki-baseret genstand? Vi har med andre ord mange fælles samtaler om form, design, udtryk og æstetik.

Dreje

På Keramik skal vi også lære at dreje. Her taler vi om, hvordan man udvælger det rigtige ler. Du vil lære, at forskellige lertyper har forskellige egenskaber. Du lærer at forarbejde og ælte leret, og du får viden om materialet, så du bedst sikrer dig at dit færdige stentøj holder i ovnen.

Dine hænder er det vigtigste værktøj i drejning. Derfor kommer du til at arbejde rigtig meget med forskellige former, når du drejer. Du lærer om at dreje af – altså at forstå at bunden på dit objekt har en særlig betydning for dit samlede udtryk, og derfor kan forskellige dreje af-teknikker have stor betydning for dit værk.

Glaseringen

Glaseringen af keramik er en mindst lige så stor del af at skabe, som det at forme emnet. Vi taler om, hvordan en emnet forandrer sig farve- og teksturmæssig afhængig af metode- og glasurvalg. Hvad sker der, når vi ligger et tykt eller tynd lag glasur på? Hvilke kemiske reaktioner foregår der, når emnet brændes? Det kan være rigtig svært at forudse, hvad der sker når man blander forskellige glasurer.

Værkstedet er døgnåbent

Du kommer til at lære, hvordan du brænder keramikken. Dette får du hurtigt kendskab til, så du sammen med dine med-elever, selv kan brænde de genstande, som I skaber – både i undervisningen og i fritiden (værkstedet er døgnåbent).

Design og Kunst i keramik

Du får en bevidsthed om, hvilket udtryk du søger gennem de teknikker, som du er blevet introduceret til. Du vil forstå, hvilke teknikker du skal bruge for at komme i mål med netop de emner og værker, som du selv har lyst til at designe og kreere. Du bliver stærk til at forstå, hvilke redskaber, som skaber smukke udtryk.

Skab dine egne støbeforme

Her kombinerer vi mange af de teknikker, som du har beskæftiget dig med i designdelen. Du skal blandt andet lære at skabe egne støbeforme – som måske er baseret på noget du har fundet i genbrug, køkkenet eller på dit værelse.

Vi henter inspiraion fra kunstnere

Du bliver introduceret til forskellige kunstnere, som har meget forskellige udtryk. Det kan både være skulpturarbejde og unika brugskunst. Vi tager på forskellige ekskursioner, hvor vi lader os inspirere af andres værker. Vi bruger disse inspirationer til at skabe egne værker. Vi fortolker og leger med det kunstneriske særegne udtryk, som vi har ladet os inspirere af.

Vi arbejder med, hvordan vi har forskellige tilgange til at skabe. Måske laver du skitsearbejde, måske har du det bare i hovedet. Eller også er du måske typen, der bare går i gang og lader dig styre af din intuition. Du får altså en forståelse af dig selv i en større kontekst og kan lade dig inspirere af forskellige tilgange til at skabe udtryk.

Ønsker du at høre mere om keramik, er du velkommen til at kontakte os.

Telefon: +45 2932 4557 // Mail: info@gramhojskole.dk

TILMELDING

Vælg mellem:

Foråret 2023

20 uger: 5. feb. til 24. jun. 2023

12 uger: 2. apr. til  24. jun. 2023

Efteråret 2023

18 uger: 13. aug. til 16. dec. 2023.

13 uger: 19. sep. til 16. dec. 2023.

Glæd dig til at dreje, støbe, modellere og glasere. På keramik skal vi udfordre vores kreative og snørklede tanker om design og kunst. 

Besøg skolen – og se om det er noget for dig!

Overvejer du et ophold, så tøv ikke med at kontakte os. Ring til forstander Gert Møller Jensen på 3145 41 55 eller skriv til info@gramhojskole.dk.

Vi giver en rundvisning og en frokost på skolen, så du får mulighed for at mærke højskolestemningen og se dit måske kommende hjem.

Underviser

Nina Søndergaard Stortz er læreruddannet inden for kreative fag med erfaring inden for design, kunst og keramik. Nina har grundlagt skolens keramikværksted, og du finder hende for det meste i værkstedet med et smil på læben og ler fra top til tå.

Hverdagen

Vi arbejder i forskellige moduler, hvor vi bliver introduceret til forskellige teknikker. Der bliver lavet små demonstrationer, hvorefter vi alle gå i gang. Nogle gange skal du arbejde med en konkret opgave, andre gange bliver du udfordret således at teknikken bliver temaet, men værket/emnet bestemmer du selv. Vi arbejder i en fælles proces, hvor alle arbejder samtidig. Du vil får vejledning, og vi tager fat i de spontane samtaler, hvor du måske har skabt noget fedt, som de andre skal opleve.

Vi laver en ramme for værkstedet, der gør, at det fungerer for alle at være der – også når der ikke er undervisning.

Vi er et erfarent hold af højskolefolk, der laver en højskole bygget på tårnhøj faglighed og ønsket om at gøre vores samfund til et bedre sted.

Vi ser forskellighed og mangfoldighed som styrker og mener at det gør os stærkere. 

Kontakt

© Gram Højskole. Alle rettigheder forbeholdes.