Læs løs

Et kursus for dig som vil puste mere liv i læseglæden. Måske elsker du at læse og vil gerne møde andre læseheste. Eller du elsker at læse, men synes alt for sjældent, du får det gjort. Det kan også være, du slet ikke læser, men vil have inspiration til at komme i gang.

På kurset mødes vi om læsning og litteratur på mange forskellige måder. Vi øver os i at sætte ord på egne læseoplevelser og at lytte til hinandens. Vi spiller litteraturspil, læser højt, skaber rare læserum og kortlægger vores egen læsehistorie. Alt dette krydret med foredrag, der stimulerer læselysten, kommer med boganbefalinger og giver gode råd til, hvordan vi læser videre sammen og hver for sig – både med øjnene og ørerne.

Intet er rigtigt og forkert i mødet med litteraturen. Den tilbyder os opslugende underholdning, fantastiske universer, ubegribelige historier, rammende formuleringer, fascinerende facts og dybe eksistentielle betragtninger og kræver intet andet til gengæld, end at vi læser.

I dag kan man møde litteraturen i mange former: Fra den gode, gamle papirbog til lydbøger og e-bøger. Uanset formen kan læsningen og litteraturen noget særligt. I læsningen sætter vi selv tempoet, så der er tid til at fordøje indholdet undervejs og ofte følger erindringer, om bøger vi har læst, os videre i livet.

Selvom læsning tit er noget, vi gør alene, kan det være berigende at mødes med andre og udveksle læseoplevelser og tanker om litteraturen. På kurset her giver vi læselysten et ordentligt skub ved at læse sammen og mødes om både den nye og forfriskende og den klassiske og slidstærke litteratur på mange forskellige måder.

Kristiane Hauer er primær underviser på kurset, mens Lisbet Vestergaard undervejs vil supplere med spændende foredrag, der bl.a. tager udgangspunkt i hendes arbejde i Tænketanken Fremtidens Biblioteker.

Kurset handler både om at læse skønlitteratur og faglitteratur. Det kræver ingen forberedelse, men man må meget gerne medbringe et par yndlingsbøger hjemmefra.

En uge med højskoleånd og andre goder
Vi mødes hver morgen til spændende morgensamlinger om den Sønderjyske kulturarv, Grundtvig og meget andet godt. På introduktionsaftenen mødes vi til samtalesalon og hygger os med sang og snakke. På højskolesangaftenen bliver du ført længere ind i højskolesangbogens historie og sange.

På og omkring Gram Højskole
På Gram højskole har vi bl.a.et yogarum og vores eget fitnessrum, så du har mulighed for at kompensere lidt for kokkens gode mad. Det er også muligt at gå i tur i den smukke slotspark, tage en morgendukket i slotssøen, cykle en tur i skovene rundt omkring Gram. (Det er muligt at låne en cykel på Højskolen). I sommerhalvåret kan man desuden bade i Gram Friluftsbad mod en lille skilling.

Gram Slot
Som en del af højskoleopholdet tager vi på besøg på Gram Slot, hvor vi får en rundvisning og hører historien om, hvordan Sanne og Svend Brodersen købte det forfaldne slot og forvandlede det til et regionalt kulturfyrtårn og et at Danmarks største økologiske landbrug.

Gram Lergrav
For 10 mio. år siden var en stor del af Sønderjylland dækket af hav. I Gram har vi i sommerhalvåret netop adgang til at udforske den del af historien i det gamle lergrav, hvor rester af havdyr er bevaret, fordi de blev dækket af lag på lag af fint ler. Hvis du er heldig, kan du finde snegle- og muslingeskaller, søpindsvin og hajtænder, som du må tage med hjem.

Ekskursionen
Turen går til området i og omkring Ballum, hvor både Kresten Kold, Hans Adolf Brorson og Jens Rosendal har sat spor i mulden.

Christian Lorenzen fra Klægagergaard hopper på bussen og giver os en kulturhistorisk fortælling krydret med sjove og underfundige lokale anekdoter, mens vi kører rundt i området.
Bagefter kører vi til Klægagergaard, hvor vi  får en lille smagsprøve på og fortællingen om det sønderjyske kaffebord, det særlige kaffestel og gårdens historie.

På kurset serveres lækker mad morgen, middag og aften. I pauserne skifter vi henholdvis mellem frugt, kage og en småkage til aftenkaffen.

Vi slutter ugen med af med en festaften – med tilhørende festmenu. Køkkenet på Gram Højskole stiler efter høj kvalitet ned fokus på bæredygtighed, lokale råvarer og økologi.

Du er altid velkommen til at kontakte os for at høre mere om kurset. Ring på +45 2932 4557 eller send en mail til 
info@gramhojskole.dk

Uge 23

4. juni – 10. juni 2023

Pris

Dobbeltværelse: 5000 kr.

Enkeltværelse: 5500 kr.

Dagelev: 4500 kr.

Eventuelle rabatter kan ikke kombineres.

Kristiane Hauer

Kristiane Hauer forsker i læseoplevelse og læsekultur. Hun er ph.d. og cand.mag. i dansk og kunsthistorie og selv skønlitterær forfatter. Kristiane er erfaren underviser i litterær læsepraksis, litteraturfag og kreative skrivning. Hun er ansat på DPU, Aarhus Universitet og holder ofte foredrag om læselyst og fordybelse.

Lisbet Vestergaard

Lisbet Vestergaard har læst Litteraturvidenskab og Moderne Kultur & Kulturformidling. Hun har i en årrække arbejdet med læselyst og litteraturformidling på folkebiblioteker. Lisbet arbejder nu som projektleder i Tænketanken Fremtidens Biblioteker og blogger om bøger, læseoplevelser på tværs af generationer og læsefællesskaber på www.bogsnak.dk.

Vi er et erfarent hold af højskolefolk, der laver en højskole bygget på tårnhøj faglighed og ønsket om at gøre vores samfund til et bedre sted.

Vi ser forskellighed og mangfoldighed som styrker og mener at det gør os stærkere. 

Kontakt

© Gram Højskole. Alle rettigheder forbeholdes.